Sam vraagt aandacht voor straatintimidatie: ‘Helft van de vrouwen heeft er dagelijks last van’

@themanbehindthelenses

‘Heb ballen, stop catcallen!’ Dat is de slogan waarmee Sam uit Kralingen straatintimidatie onder de aandacht probeert te brengen. Via Instagram- en Youtube-accounts én een podcast met de naam ‘straatintimidatie010’ brengt ze dit probleem onder de aandacht.

“Het probleem is heel groot” vertelt Sam, “50% van de vrouwen heeft er dagelijks last van.” Sam zelf heeft ook regelmatig te maken met ongewenst gedrag op straat: “Ik liep met een vriendin door de Witte de Withstraat tot een man op ons af kwam lopen en ons vroeg of we even stil konden staan zodat hij ons kon bekijken. Toen we door liepen greep hij me bij mijn arm en zei hij; ‘Ik wil even aanschouwen hoe mooi en geil jullie er uit zien.” De gebeurtenis gaf Sam een angstig gevoel. “Iedereen kijkt, maar niemand grijpt in”.

Schoolopdracht
Het begon allemaal tijdens haar opleiding op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Hier gaf wethouder Vincent Karremans de opdracht om een bijdrage te leveren aan de veiligheid op straat. Sam: “Er moet meer belangstelling vanuit de gemeente komen om dit probleem op te lossen.”

In 2017 lanceert de gemeente Rotterdam de ‘StopApp’. Deze app kan door slachtoffers van straatintimidatie gebruikt worden om een melding te maken over fluiten, sissen en naroepen. Volgens Sam voorkomt de ‘StopApp’ onveilige situaties niet maar geeft wel meer zekerheid. Op haar Instagrampagina geeft ze instructies over het gebruik van de app.