Sambalman na remigratie nog niet vergeten door Rotterdam en krijgt gepast eerbetoon

De beste sambal is zelfgemaakte huis sambal, weten veel Rotterdammers. Tot 2022 hoorde de sambal van de Sambalman, Mr Mau, hier ook bij. Inmiddels woont deze huisleverancier in Suriname. Toch zijn een aantal Rotterdammers hem nog lang niet vergeten. Het team van lifestylewinkel X21 ontwierp een speciaal t-shirt. De opbrengst van het exclusieve shirt, wordt gebruikt voor een gepast eerbetoon: een standbeeld. Het Sambalman shirt is vanaf volgende week te koop in de winkel aan de Hoogstraat.

De Sambalman
Veel Rotterdammers weten nog hoe ze een potje van hem kochten op een terras of in een Rotterdams café. Maurice Declerq, beter bekend als Mr. Mau, is een echte smaakmaker. Het handelen leerde hij van zijn vader en het sambal maken van de vrouwen uit zijn familie.

De droom van Maurice was om een sambalfabriekje te beginnen. Vanwege alle administratieve rompslomp en daaraan gelinkte opleidingen besloot hij dat dit toch niet zijn weg was. Hij verkocht zijn zelfgemaakte potten sambal in de kroegen van de stad en struinde de terrassen af, herkenbaar aan zijn scooter met een dubbeldekker karretje eraan vast. Mr. Mau krijgt in 2017 nummer 0004 op de lijst van Echt Rotterdams Erfgoed.

Na een brand in de scooter kan Mr. Mau tijdelijk geen bestellingen meer leveren. Dan wordt in 2022 een crowdfundactie voor een nieuwe scooter gestart. Kort hierna besluit hij dat Rotterdam ‘heet’ genoeg is en gaat met pensioen in zijn geboorteland Suriname.

Het Sambalman t-shirt
Dani van der Burg, team X21: “Dit project is niet om iets commercieels neer te zetten. We hebben altijd warm contact gehad met Mr. Mau en hebben ook eerder gesproken over een samenwerking met hem.”

Andere team X21 leden Dwayne van Essen en Dallas Girma hebben ook goede herinneringen aan de bekende Rotterdamse verkoper. ‘Elk weekend was hij in de stad te vinden om mij, mijn vrienden en vele anderen kennis te laten maken met zijn potjes huisgemaakte sambal. En nu is hij weg. Natuurlijk verdient deze man het om een mooie oude dag te hebben, maar wat is Rotterdam zonder de Sambalman?’ vraagt Dallas Girma zich af.

Vlak voor zijn vertrek naar Suriname, in de zomer van 2022, maakte Mr. Mau samen met Dallas nog een afscheidsrondje door Rotterdam. Daar rolde, net op tijd, het exclusieve project van het t-shirt uit. Op het shirt staat het logo van de Sambalman en de verschillende pepers die Mr. Mau in zijn recepten verwerkte.

Volgens het team achter het shirt is Mr. Mau altijd een verbinder geweest, waar hij ook kwam; iedereen was direct vrolijk. Het is dus duidelijk dat hij gemist wordt in de winkel op de Hoogstraat. Maar hoe zit dat met de sambal zelf? Dani: “Ik heb nog een klein voorraadje thuis staan, maar ik weet zeker dat er een hoop Rotterdammers zijn sambal zeker missen.”

Wanneer het standbeeld is gerealiseerd, wordt dit persoonlijk overhandigd aan de Sambalman.