Samen de strijd aan tegen armoede in Rotterdam op de Internationale dag voor uitroeiing van armoede

Vandaag, 17 oktober, is het wereldarmoededag. Ook in Rotterdam leven er veel mensen in armoede. Uit een rapport van de overheid uit 2019, blijkt dat meer dan 9,5% van de huishoudens in onze stad in armoede leven. Het gaat precies gezien om negen wijken waar de armoede het hoogst is. Waaronder Oude Westen, Bloemhof en Oud Crooswijk. Gelukkig worden er ook heel wat initiatieven in Rotterdam georganiseerd om de strijd tegen armoede samen aan te gaan. Wij brachten er de afgelopen maanden een aantal in beeld.

Zo kookte bewoners van Pension Almonde tijdens de intelligente lockdown in maart, voor een groot aantal mensen uit de wijk. Elke dag konden mensen gratis een maaltijd en een tasje met eten afhalen. Bekijk deze actie van de moderne stadsnomaden hier:

Ook wij van OPEN Rotterdam dragen ons steentje bij. Sinds 2018 zamelen we, samen met verschillende partijen, in de wintermaanden een groot aantal jassen in. Met ruim 10.000 jassen was dat in ook 2019 een groot succes. Zo konden minderbedeelde Rotterdammers in december een jas uitzoeken in de Bethelkerk in Charlois. Bekijk hier het live-verslag, gepresenteerd door onze verslaggeefster Farzana:

Werkteam Feyenoord verzamelde in maart ook voedselpakketten in voor families die moeilijk aan eten konden komen door het Coronavirus. 57 gezinnen in de wijk hebben de pakketten mogen ontvangen. “We zijn er voor vooral ouderen, families met een kleine portemonnee en mensen in de zorg’’ liet deelnemer Kadir Ozturk ons weten. Middels een online betaalverzoek, dat op Facebook gedeeld werd, kon iedereen doneren aan de organisatie. Lees hier meer over dit initiatief.

Iwan runt een barbershop in Hillegersberg en hij merkte dat er klanten waren waar het financieel wat minder mee ging. Tijdens de intelligente lockdown moest hij 10 weken dicht en dit was voor hem de trigger om een initiatief te starten. Met vijftien man, vooral vrienden en familie, maakte hij wekelijks voedselpakketten en zo deelde hij in drie en een halve week tijd, zo’n 500 voedselpakketten uit aan mensen met geldproblemen. Meer zien? Bekijk de reportage over Iwan en zijn initiatief hier:

Maar ondanks alle initiatieven is er nog steeds veel armoede in de stad en leven er nog steeds meer dan 80.000 Rotterdammers van een minimuminkomen. In de talkshow ‘ER IS GENOEG’ gaan ervaringsdeskundigen Miranda Blom en Otto Waterreus in gesprek met diverse tafelgasten over het onderwerp armoede. Bekijk de eerste aflevering van ‘ER IS GENOEG’ hier terug:

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat