Samen omgaan met rouw: Els organiseert Troostwandeling in het Kralingse Bos

Het leven verandert als je een dierbare bent verloren en daar mee omgaan is alles behalve gemakkelijk. Bij de één is het verlies vers en bij de ander jaren oud, maar gemeenschappelijk is het verdriet. Sinds maart kunnen mensen die daar behoefte aan hebben, elkaar steunen tijdens de Troostwandeling in het Kralingse Bos.

Els den Otter is uitvaartverzorgster en organiseert sinds eind maart elke maand de Troostwandeling in het Kralingse Bos. Na een herseninfarct in 2016 gooide Els het roer om. Ze besloot te stoppen met haar toenmalige baan in het onderwijs en ging verder met haar liefde voor ‘zorgen’. Een jaar liep ze stage bij verschillende uitvaartondernemingen. Hier leerde ze alles over het vak, maar zag ze ook hoe het beter kon op het gebied van nazorg.

Els begon uiteindelijk haar eigen uitvaartonderneming en is elke dag gelukkig bezig met haar vak: “Je mag alles regelen in een heel heftig moment in iemands leven, als je dat goed doet is dat het mooiste dat er is.”

 

Stapje verder
Om nog een stapje verder te gaan in die nazorg, organiseert Els nu maandelijks de Troostwandeling. Wat betreft de aanmeldingen loopt het nog niet storm, maar daar gaat het Els niet om. Ze vindt het belangrijk deze extra vorm van nazorg te bieden aan nabestaande en dat zijn niet alleen maar mensen voor wie zij een uitvaart heeft geregeld.

Deelnemers ontmoeten elkaar eerst voor een kopje koffie of thee alvorens de wandeling begint, die overigens elke week een thema heeft. “Hierdoor gaan de gesprekken snel veel dieper.” Geen koetjes en kalfjes dus, maar praten over verdriet en verlies. Ook is er een moment om te pauzeren en dan draagt Els bijvoorbeeld een gedicht voor.

Meer informatie over de Troostwandeling kun je vinden op de website van Els.