Video | ‘Schaf de Rotterdamwet af!’ Rotterdammers bij Woonprotest

Duizenden mensen zijn aanwezig bij ‘het grootste woonprotest sinds de jaren 80’. Uit heel het land komen mensen naar Amsterdam om te protesteren tegen de huidige woningmarkt en het beleid. Zo ook de Rotterdamse Eva en Sjors.

“Mensen waren duidelijk ontevreden en willen graag verandering zien”, vertellen Eva en Sjors opgewonden over de demonstratie. Duizenden mensen lopen mee in het protest tegen het huidige woonbeleid. Rotterdam wordt goed vertegenwoordigd. Dichter Dean Bowen, Edwin en Mustapha van de Tweebosbuurt en Gwen van Recht op de Stad hielden een toespraak: “Waar zien we jullie weer?” “Rotterdam!”, werd er volop geroepen. De initiatiefnemers hebben voor 17 oktober aangekondigd te demonstreren in Rotterdam onder de naam ‘Woonopstand’.

Tekst gaat verder onder video

Geen ruimte
“Ik vind het een erg verdrietige gedachte dat ik straks niet kan blijven wonen in de stad waar ik mijn vrienden, familie en werk heb”, vertelt Eva. Eva is oefentherapeut, Sjors werkt in het Sint Franciscus Gasthuis als verpleger. De hypotheek die ze aan kunnen vragen met hun salaris is niet hoog genoeg voor een huis in Rotterdam. De huren die ze voorbij zien komen slaan een groot gat in hun budget, waardoor sparen voor een toekomstig huis niet meer mogelijk zou zijn. En zo wordt het jonge stel Rotterdam uitgedrukt, ondanks hun belangrijke functies in de zorg.

“Aan de ene kant wil ik me erbij neerleggen”, zegt Sjors. “Maar aan de andere kant denk ik, het is andere mensen eerder toch ook gelukt om hier te kunnen kopen en wonen? Waarom wij dan niet?” Eva beaamt dat: “Ik vind het goed om te zien dat de maatschappij nu ook denkt, ‘wacht eens even, dit hoeven we niet te pikken’. Onder andere door het woonprotest laten we horen dat we het er niet bij laten zitten!”

Wij spraken een aantal Rotterdammers tijdens het woonprotest.