Schoolpand Koningsveldestraat wordt werkplek voor kunstenaars

In het oude schoolpand aan de Koningsveldestraat komen een kleine twintig ateliers, een galerie en een kookstudio. Kunstenaars kunnen hier voor weinig geld een atelierruimte huren. In de Ackerdijkstraat hebben creatievelingen al een onderkomen gevonden.

Stichting Kunst Accommodatie Rotterdam (SKAR) verhuurt atelierruimtes aan kunstenaars met een kleine beurs. Ze beheren verschillende panden in de stad. Niet alleen de kunstenaars hebben profijt van het in gebruik genomen pand, maar ook de buurt heeft er baat bij. Ze investeren in groene energie en daar mag de wijk ook gebruik van maken. Daarnaast zijn er volgens Olof van de Wal van SKAR nog meer redenen waarom kunstenaars van belang zijn: “Ik denk dat het voor een stad heel belangrijk is dat er veel kunstenaars zijn, omdat kunstenaars heel veel kunnen bijdragen aan de stad en aan een gebied. Kinderen kunnen in aanraking komen met kunst. Kunstenaars kunnen inspireren. Dat kan ontzettend goed werken. Je ziet ook dat vaak, op plekken waar de creatieve sector komt, het beter met die plekken gaat.”

In het pand werken uitsluitend kunstenaars. Volgens een van de huurders, Raph de Haas, heeft dat zo zijn voor- en nadelen: “Het kan ook een dorpje worden. Ik zou het ook prima vinden om naast een man van de belasting te zitten. Het is wel dat je hier met mensen zit die weten dat je aan het werk moet kunnen. Het zijn mensen die je werk serieus nemen zodat het niet in de amusementssfeer komt.”

Huurder Chantal van Heeswijk is zeer positief over haar atelierruimte: “Je kijkt naar elkaar, maar het zijn niet allemaal jonge mensen in de zin van dat iedereen al een paar jaar voor zichzelf bezig zijn. Dat vind ik wel aantrekkelijk. Ik laat me wel door hen inspireren, maar ik denk dat een creatieve omgeving altijd wel inspireert.”


Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat