Schrijver Vincent Cardinaal wil verslaving bespreekbaar maken

Regelmatig publiceert schrijver Vincent Cardinaal op social media intieme schrijfsels over verslaving en het afkickproces. Hij was zelf jarenlang verslaafd aan onder andere cocaïne en alcohol en vindt dat het bespreekbaar maken van verslaving belangrijk is.

“Het is een familieziekte”, zegt Vincent. Hij bedoelt hier niet alleen mee dat verslaving soms overgedragen wordt van ouder naar kind, maar ook dat bij een verslaving iedereen ermee te maken krijgt. “Kinderen waarvan de spaarrekening wordt geplunderd, echtscheidingen”, zegt Vincent fel.

Bij Vincent, die zelf een verslaafde ouder had, zou je dus kunnen zeggen dat het hem met de paplepel ingegoten is. Hij kon als tiener, als er stiekem bier werd gedronken, al veel meer op dan zijn leeftijdsgenootjes. Later ontwikkelde hij een afhankelijkheid van alcohol en cocaïne.

Inmiddels is Vincent clean en heeft hij een goede baan als perswoordvoerder bij een groot museum. Schrijven doet hij nog wel en zo ook op social media, waar hij dagelijks verhaaltjes tikt over zijn verslaving, maar ook over zijn helingsproces. Hij doet dit vooral om het onderwerp verslaving bespreekbaar te maken. “ Als ik als tiener veel meer voorbeelden had van mensen die hier normaal over praatten, dan was ik er zelf ook eerder over gaan praten”, aldus Vincent.