Seksuele straatintimidatie in Rotterdam wordt niet minder

Bijna de helft van de Rotterdamse vrouwen (47 procent) heeft te maken met straatintimidatie. Dat blijkt uit het rapport ‘Seksuele Straatintimidatie in Rotterdam 2016-2020’ van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Opvallend, want vier jaar geleden was dit percentage precies hetzelfde.

Tamar Fischer en Gabry Vanderveen hebben tijdens de onderzoeksperiode ook gekeken naar wat voor invloed de coronamaatregelen hebben gehad op straatintimidatie. “In de periode maart tot juni, tijdens de eerste lockdown, kwam het het minste voor. Daar zie je wel de effecten van de lockdown terug, maar het gaat niet om tientallen procenten”, aldus Tamar Fischer. In de zomerse maanden is het aantal meldingen van straatintimidatie juist toegenomen. “Als je kijkt naar de lockdown is er bijvoorbeeld in de zomer veel open geweest en in die periode komt straatintimidatie het meeste voor”, aldus Tamar Fischer.

Door de huidige situatie was het moeilijker om te kijken waar de oorzaak van de meldingen lag. “In het vorige onderzoek hebben we ook gekeken naar de tijden en periodes. Daar kwam uit dat de intimidatie vooral in de avond plaatsvond en in de zomerperiode, maar dit jaar verliep natuurlijk iets anders. Het was nu zo moeilijk te duiden of het nou door het seizoen kwam of door de covid situatie.”

Meer aandacht
Het rapport pleit voor meer aandacht voor preventie. Volgens Tamar zijn veel mensen er bewuster mee bezig en is er een toename voor de aandacht voor straatintimidatie. “Het is belangrijk dat die aandacht wordt vastgehouden. De maatschappij keurt het steeds meer af en gelukkig zien we nu ook een positieve verandering bij bijvoorbeeld beveiligers die het afkeuren.”