Shaka van Cult North hoopt op nieuwe samenwerkingen door komst Dakpark

Ze zijn een van de ‘bewoners’ van de Hofbogen; Cult North, een initiatief dat zich richt op ontwikkeling van creatief talent. Shaka Bediako (23), mediamaker en coach bij het initiatief, ziet de komst van een park, boven op hun dak, als een mogelijk positieve ontwikkeling.

Hij studeert medicijnen, maar in de tijd die hij over heeft, is hij met veel passie mediamaker en coach bij Cult North. Shaka maakt er onder meer een radioprogramma en helpt jongeren uit de wijk bij het maken van hun eigen mediaproducties. Op het moment van dit interview organiseren O. Festival for Opera. Music. Theater. en De Rotterdamse Dakendagen, een beleveniswandeling over het dak van de Hofbogen, en dus ook over het dak van Cult North. Het is de prelude voor de aanleg van een twee kilometer lang dakpark op de Hofbogen, dat de komende jaren moet gaan plaatsvinden. De wandeling is voor Shaka een uitgelezen kans om de wijk eens vanuit een ander perspectief te zien en te reflecteren op de komst van het park.

“Het mooie aan de Hofbogen is dat het zoveel bedrijfjes en creatieve organisaties een kans geeft om te ontwikkelen en ze een ruimte geeft waar ze thuis kunnen zijn”, vertelt Shaka. “Het is echt een broedplek voor creatieve groei.” Shaka waardeert wat er nu op het dak gebeurt dan ook erg. Tijdens de wandeling zijn verhalen te horen van omwonenden en betrokkenen bij de Hofbogen. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld over de geschiedenis en restauratie van de Hofpleintrein, waar het ooit allemaal mee begon en komt er een omwonende aan het woord die zo dicht bij de Hofbogen woont dat ze vanuit haar raam direct op het Hofbogendak kon stappen.

De verhalen zijn onderdeel van een audiocompositie en worden dus afgewisseld met muziek en geluidssculpturen. Op het moment dat we met Shaka over het dak lopen is er ook live-muziek door de verhalen heen verwerkt. “Ik hou gewoon van projecten waar veel passie in zit”, vertelt Shaka als hij langs twee operazangeressen loopt op het traject. “Ik hou van projecten waar veel moeite in zit en waarbij mensen ook vooral die artistieke vrijheid hebben om iets te maken.”

Samenwerkingen
Over wat de komst van het dakpark voor Cult North betekent, is Shaka nog niet helemaal uit “Het is ook een beetje afwachten wie er op dat park gaan afkomen. We worden wel in de audiotour genoemd en er komen daardoor nu al mensen langs en dat is toch weer nieuw publiek. Wie weet wat voor samenwerkingen er uit kunnen komen. We kunnen misschien zelf wel af en toe iets op het dak programmeren.”

OPEN over de Bogen
Het staat er al jaren min of meer ongebruikt bij, het dak van de Hofbogen. Maar daar komt verandering in. In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 moet het klaar zijn. Voordat het zover is, zorgen het O. Festival for Opera. Music. Theatre. in samenwerking met de Rotterdamse Dakendagen ervoor dat je vanaf 17 mei nog een keer over de bogen kan. Speciaal voor Over de Bogen componeert kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk nieuwe muziek en zang met verhalen van de buurtbewoners rondom de Hofbogen, opgetekend door Merel Smitt en naar tekst vertaald door Corinne Heyrman. In de serie OPEN over de Bogen lichten wij een paar van deze verhalen uit.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door O. Festival for Opera. Music. Theatre. en de Rotterdamse Dakendagen. De productie wordt onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam gerealiseerd. De opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.