Shariff Nasr, Ravi Sandberg, Kuba Szutkowski: Rotterdamse invasie op Nederlands Film Festival

De nominaties voor de Gouden Kalf competitie 2023 zijn bekend. In de lijst van de genomineerden voor deze filmprijzen zijn dit jaar meerdere Rotterdammers terug te vinden. Zo is Ravi Sandberg genomineerd voor zijn documentaire Fantoomwijk en staat ook de film El Houb van Shariff Nasr in de lijst van speelfilms. In september worden de winnaars van de Gouden Kalveren bekend gemaakt in Utrecht.

In de lijst van competitiefilm zijn twee categorieën: NFF Debuut competitie en het Forum van de Regisseurs. In de laatste categorie staat de naam van de Rotterdamse regisseur Ravi Sandberg. Hij maakte de documentaire ‘Fantoomwijk’ over de Tweebosbuurt in Feijenoord. Ravi woonde in de buurt voor de sloop en legde de effecten van de sloop van 524 sociale huurwoningen op de buurt en medebewoners vast. In 2022 won Ravi de RTM Pitch Prize voor het idee van zijn documentaire en in januari 2023 werd deze op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2023 vertoond. De documentaire haalde ook toen weer de pijn en woede bij verschillende buurtbewoners naar boven. Samen met Mustapha Eaisaouiyen liepen we een rondje door de wijk.

Het regiedebuut van Rotterdamse Shariff Nasr, El Houb, werd onder andere bij het Justus van Effencomplex in Delfshaven gefilmd. Ook hoofdacteur Fahd Larhzaoui heeft een sterke band met Rotterdam. In deze ‘coming out’ film speelt Fahd de Marokkaans Nederlandse Karim die, na betrapt te zijn met een man door zijn vader, het gesprek met zijn familie aangaat. Volgens Shariff was Rotterdam de meest geschikte plek om het verhaal te vertellen en het contrast, tussen de twee verschillende levens van Karim, weer te geven. Om die reden werd El Houb op verschillende locaties in de stad gefilmd. Nu staat de film in de selectie voor beste speelfilm. El Houb won eerder de vakprijs de Zilveren Krulstaart in 2022 voor het beste filmscenario. En ook internationaal werd de film goed ontvangen tijdens het Seattle Queer Film Festival waar de film de prijs voor Best Narrative Feature won .

Ook Rotterdamse filmmaker Kuba Szutkowski zal bij het Nederland Film Festival 2023 aanwezig zijn. Hij staat niet in de genomineerdenlijst voor een Gouden Kalf, maar is wel geselecteerd. Zijn 48-hour filmproject ‘De Kleine Astronaut’ won in augustus tijdens het 48-hour film project Rotterdam op meerdere vlakken: beste regie, beste scenario, beste film en beste acteur.

Lees hier het artikel over de kleine astronaut.