Situatie Wuhan zorgt voor opschudding viering Chinees Nieuwjaar; niet in Rotterdam

Diverse media melden dat overal ter wereld, en dus ook in sommige delen van ons land, Chinees Nieuwjaar niet wordt gevierd vanwege de situatie in Wuhan. In Rotterdam blijft het programma van Rotterdam Chinese Newyear voorlopig zoals het is. Dat bevestigd Arjan Chan, organisator van het evenement.

“We leven mee met de mensen in China die door deze situatie zijn getroffen Chinees Nieuw Jaar in Rotterdam is een straatfeest dat door de vele culturen aan de West Kruiskade wordt meegevierd. Wij willen graag dit jaarlijkse feest door laten gaan, maar natuurlijk houden we de situatie nauwlettend in de gaten”, legt Arjan Chan uit.

Wij spraken een Rotterdammer die op dit moment vanuit China onderweg is naar Rotterdam. Hij heeft zijn reis eerder afgebroken, vanwege de spreiding van de coronavirus. De Rotterdammer, die liever anoniem wil blijven, zat vanaf midden januari in de buurt van Shanghai. “Rond die tijd waren de eerste berichten er wel en het was dus een beetje een gok, maar je weet nooit hoe serieus het is”, vertelt hij. “En vooral omdat het zo uit de buurt was. Maar de timing is ontzettend slecht met Chinees Nieuwjaar, omdat veel mensen naar familie gaan in andere steden en weer teruggaan. Dat kan nog spannend worden.” 

Hij merkte vanaf zijn aankomst tot zijn vertrek een enorm verschil in zijn omgeving: “Toen ik aankwam, zag ik een enkeling met een masker lopen. Toen ik weer op het vliegveld van Shanghai was, liep iedereen met een masker op”. Omdat iedereen zichzelf wil beschermen, is er op dit moment een tekort aan gezichtsmaskers in China. De Rotterdammer die in het vliegtuig zit, terwijl we hem interviewen, vertelt dat ook iedereen in het vliegtuig met een masker op zit. “Ik ga het wel in de gaten houden, maar we zijn al gecontroleerd voordat we het vliegtuig in gingen. Bij alle openbaar vervoer-punten in China worden mensen gecontroleerd op hun temperatuur.” Koorts is namelijk één van de symptomen van de coronavirus.

In Parijs gaat de hele viering niet door, en wordt er stilgestaan bij de doden die zijn gevallen door de coronavirus. 

Lees “Chinees nieuwjaar in Parijs wordt afgelast” op Nieuwsblik – https://t.co/aUtCgmX3QC – Lees verder bij de bron van het artikel…

— Nieuwsbliknl (@nieuwsbliknl) January 26, 2020

Ook op de Chinese school van Willem’s kinderen uit Oss wordt geen Chinees Nieuwjaar gevierd.

Geen Chinees nieuwjaar activiteiten op de Chinese school van mijn kinderen. Nu thuis het nieuws vanuit China aan het volgen, maar me niet gek laten maken. Opstart na Chinees nieuwjaar zal later op gang komen dan in andere jaren. pic.twitter.com/kjZV84iz6v

— Willem Hamers (@willemhamers) January 26, 2020
 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat