Waterwegverhalen: Sjoerd Schaap zou het liefst in Hoek van Holland blijven wonen

In de podcastserie Waterwegverhalen maken journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse vijf wandelingen met bewoners en gebruikers van de Nieuwe Waterweg. In deze aflevering lopen we met twintiger Sjoerd Schaap door Hoek van Holland, de kustplaats waar hij het liefst voor altijd blijft wonen, maar waar het voor starters vrijwel onmogelijk is om een huis te vinden. Wat doet het met een plek als de jongeren er vertrekken?

Soms, als hij niet kan slapen, rijdt Sjoerd Schaap naar het water. De toeristen zijn naar huis, de kade is verlaten. In het donker kijkt hij naar de lichten van de containerschepen. Nog even, en de nieuwe metrohalte naar het strand wordt in gebruik genomen. De Hoekenees is huiverig voor de drukte die deze verbinding zal brengen.

“Er is hier niet veel, maar precies genoeg”, zegt de jongen. Opgegroeid in een tijd dat hij wel een uur onderweg kon zijn naar Rotterdam, concentreerde zijn leven zich in de Hoek. Zoals veel Hoekenezen dompelde Sjoerd zich onder in het verenigingsleven, als drummer bij muziekvereniging Rotterdam Aan Zee. De kleine plaats telt een voetbalvereniging, een watersportvereniging, een historische vereniging, het recreatieoord heeft een eigen vereniging, de oranjefans zijn verenigd. Als lijm houden de verschillende clubs de gemeenschap samen.

Iedere dag zien de Hoekenezen de dagjesmensen naar het strand lopen. Vanuit de metro en trein slepen ze koelboxen mee, karretjes met campingstoeltjes worden door het zand getrokken, windschermen en parasols de grond in gestoken. Ze zijn welkom, de mensen van buiten, maar sinds Hoek van Holland onderdeel is van Gemeente Rotterdam willen ze hier ook nog eens wonen, zucht de lokale bevolking. Tegen al die Rotterdammers valt voor de 25-jarige Sjoerd niet op te bieden.

“En dan stromen de Hoekse senioren ook niet door”, zegt de jongen die noodgedwongen nog steeds bij zijn ouders woont. Hij neemt ons mee door zijn buurt, vanaf een repetitie van de muziekvereniging naar de Berghaven.

 

Over de podcast Waterwegverhalen
In Waterwegverhalen gaan journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse op stap met Rotterdammers die verbonden zijn met het water van de Nieuwe Waterweg. Deze rivier verbindt al 150 jaar het gebied tussen Hoek van Holland en het Eiland van Brienenoord. Wat zijn de gevolgen van deze ‘snelweg’ die de stad doorkruist? En hoe is het om hieraan te wonen? Van ondernemers aan de kade tot arbeiders in de haven: loop en luister met ons mee in onze vijfdelige podcast-serie, en je zult de Nieuwe Waterweg nooit meer hetzelfde ervaren.

Waterwegverhalen is een podcast van OPEN Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door 150 Jaar Vooruit Nieuwe Waterweg, een reeks verhalen over leven langs en met de rivier. Meer afleveringen luisteren? Zoek dan in je favoriete podcastapp naar OPEN Rotterdam en abonneer je op dit kanaal.

Beeld: Kwint Hageman