Waterwegverhalen: Rozenburg, het groene schiereiland midden in de Rotterdamse industrie

In de nieuwe podcastserie Waterwegverhalen maken journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse vijf wandelingen met bewoners en gebruikers van de Nieuwe Waterweg. In de tweede aflevering bezoeken we Rozenburg met Marijke Sonneveld-Dijkman en wandelen we over de Landtong.

In Rozenburg bracht de rivier natuur. De grond die vrijkwam, om ruimte te maken voor het Calandkanaal, werd naast deze nieuwe waterweg geleegd. Het werd de Landtong, een groene enclave in Rotterdam. Er groeien bijenorchis en muskuskaasjeskruid. Schotse hooglanders maken de wandelpaden en oeverzwaluwen hebben er hun broedplekken.

Eens in de zoveel tijd worden er plannen gemaakt voor dit stukje groen. In de jaren zestig heeft 1300 hectare aan natuurgebied plaatsgemaakt voor de aanleg van de Europoort. Tegenwoordig wordt er gekeken naar het ontwikkelen van opslagloodsen en nu een windturbine. Marijke Sonneveld-Dijkman van Stichting Leve de Landtong probeert het gebied te beschermen. Het smalle smalle schiereiland is omgeven door water.

Hoe is het voor deze Rozenburger, wier grootvader als vijftienjarige jongen vanuit Groningen naar dit toenmalige dorp migreerde om in de haven te werken, om steeds opnieuw haar plek te moeten bevechten? Als iets de Rozenburgers typeert dan is het hun strijdlust. En de altijd aanwezige geur van olie in het water.

We starten onze wandeling vanuit haar huis aan de Zanddijk, op onze wandelschoenen.

Over de podcast Waterwegverhalen
In Waterwegverhalen gaan journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse op stap met Rotterdammers die verbonden zijn met het water van de Nieuwe Waterweg. Deze rivier verbindt al 150 jaar het gebied tussen Hoek van Holland en het Eiland van Brienenoord. Wat zijn de gevolgen van deze ‘snelweg’ die de stad doorkruist? En hoe is het om hieraan te wonen? Van ondernemers aan de kade tot arbeiders in de haven: loop en luister met ons mee in onze vijfdelige podcast-serie, en je zult de Nieuwe Waterweg nooit meer hetzelfde ervaren.

Waterwegverhalen is een podcast van OPEN Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door 150 Jaar Vooruit Nieuwe Waterweg, een reeks verhalen over leven langs en met de rivier. Meer afleveringen luisteren? Zoek dan in je favoriete podcastapp naar OPEN Rotterdam en abonneer je op dit kanaal of luister hier verder.