Slechtziende Bodhi (15) wijst RET en gemeente op problemen bij reizen in IJsselmonde

Leerling Bodhi (15) van de Visio-School voor blinde en slechtziende kinderen in IJsselmonde geeft samen met haar klasgenoten een rondleiding door de wijk aan de gemeente, de RET en kinderombudsman Stans Goudsmit. Tijdens de tour vertellen de kinderen hoe lastig het reizen door de stad voor hen kan zijn.

Bodhi leidt de groep naar een tramhalte dichtbij de school en haalt het eerste probleem aan: “Op een gegeven moment komen er trams aan en luister je bij de praatpaal welke er komt. Dan hoor je wel informatie over de eerste tram die komt maar niet de tweede.” Tijdens de tour blijkt dat niet alle praatpalen goed verstaanbaar zijn. Er zijn zelfs palen die het helemaal niet doen. “Dit is zeker een probleem waar wij iets mee moeten gaan doen”, reageert manager communicatie bij RET Rose Dammen. “Dat is dus de meerwaarde van zo’n rondleiding. Dat dit soort dingen echt uitmaakt voor hoe deze kinderen hun leven kunnen leiden”, aldus Rose.

Gevaarlijke fietsers
Voor een blinde of slechtziende is oversteken altijd een zenuwachtige aangelegenheid. Niet alleen de weg maar ook het fietspad is gevaarlijk voor Bodhi: “Ik ben banger voor fietsers. De meeste bestuurders van auto’s hebben het besef dat ze groot zijn en wat ze kunnen aanrichten. Fietsers hebben dat veel minder en rijden vaak gewoon hard door. Dat is best eng en daar moeten wij ons maar overheen zetten om van plek A naar plek B te gaan.”

Onderzoek van de kinderombudsman
Kinderombudsman Stans Goudsmit is in oktober gestart met een onderzoek naar de dagelijkse problemen waar kinderen met een lichamelijke en/of visuele beperking tegenaan lopen. De ervaring die zij hier heeft opgedaan neemt ze mee en presenteert ze ook aan de gemeente: “Stap één is dat er aanbevelingen komen aan de gemeente en stap twee is ervoor zorgen dat zij die ook écht gaan uitvoeren”, legt Stans uit.