Sluispraat: stadsmarinier en wijkagent in gesprek met buurtbewoners

Stadsmarinier Sana el Fizazi en wijkagent Gülay Koster-Çaǧlıoǧlu lopen regelmatig een rondje door de wijk Hillesluis. Sinds een paar maanden doen ze dat met een button van ‘Sluispraat’ op in de hoop met steeds meer bewoners in gesprek te raken.

“Ik ben stadsmarinier en verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid in de wijk samen met heel veel partners. Dat begint vooral met veel contact, zodat we weten wat er speelt. Daarom trek ik samen met collega’s de wijk in en wacht ik niet alleen maar tot mensen zelf komen”, begint Sana. Zo liep ze ook met wijkagent Gülay Koster-Çaǧlıoǧlu wekelijks een rondje. Inmiddels heeft dat dus een nog serieuzer karakter gekregen. “Drie maanden geleden hebben we dit idee bedacht samen met Ronald van Like je Wijk. We proberen dit dus echt heel goed op te pakken en wekelijks te gaan doen”, ligt Gülay toe. Ze komen onderweg over de Riederlaan al meteen een aantal bewoners tegen.

“Ik woon hier best goed”, antwoordt een man op de vraag van Sana over hoe hij de leefbaarheid van de wijk ziet. “Er is alleen wel heel veel troep. De mensen hier zijn slordig.” Die troep is meteen een concreet probleem waar Sana als stadsmarinier iets mee kan. De Sluispraat moet op die manier de problemen in de wijk aan het licht brengen. “Die persoon die dat afvalprobleem noemt, zou zich denk ik niet zomaar bij mij melden. Of de politie bellen. Omdat wij er dan op dat moment zijn, krijgen we toch die informatie en dat is waardevol”, betoogt Sana. Ook Gülay merkt dat de behoefte om met hen te praten er wel is. “De wijk Hillesluis staat ook wel bekend als een wijk waarbij de meldingsbereidheid erg laag is. Het doel is ook om ervoor te zorgen dat die meldingsbereidheid wat meer gaat worden voor ons”, hoopt zij.