Sociale bakker Vlinder verkeert in zwaar weer: ‘Het is niet meer vol te houden’

Slecht nieuws voor Bakker Vlinder aan de Nieuwe Binnenweg: de bakkerij gaat mogelijk sluiten door financiële problemen. Al jaren biedt de bakkerij mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt een plek om de fijne kneepjes van het bakkersvak te leren. Maar de toekomst van die plek is niet langer meer zeker: “Het is economisch gezien niet meer te doen”, legt woordvoerder van de exploitant Middin, Johan van Ruijven, uit.

Zorgverlener Middin is zes jaar geleden als exploitant begonnen met Bakker Vlinder in Rotterdam en Den Haag als een “bijzondere, extra activiteit”. In de Rotterdamse bakkerij leren zestien jonge mensen met een beperking het bakkersvak. Begeleiders van Middin ondersteunen hen bij het werk. “Maar het is in de huidige tijd, met alle snel stijgende prijzen, niet meer vol te houden”, zegt Van Ruijven spijtig. “Het is nooit leuk, maar we moeten deze keuze maken in het belang van onze primaire zorgtaak; de gehandicaptenzorg.”

Toch is het nog niet direct einde verhaal voor de bakkerij. “We stoppen zelf met de activiteiten, maar zijn tegelijkertijd op zoek naar een goede toekomst voor de bakkerij. We zijn daarom in gesprek met verschillende sociale ondernemers, die ervaring hebben met het werken met mensen met een beperking, die wellicht de bakkerij over kunnen nemen”, legt Van Ruijven uit. “Ik heb goede hoop dat het concept wordt doorgezet. Het is voor nu nog niet voorbij met de bakkerij.”

Verdriet, maar ook begrip
Middin heeft het nieuws inmiddels ook met de medewerkers, leerlingen en hun ouders en verzorgers gedeeld. “Ze waren verdrietig, want de ouders en verzorgers waren ook heel blij dat hun kind een leuke plek had gevonden. Ze begrijpen gelukkig wel dat wij onze zorg voorop moeten stellen en dat het ondernemerschap ons zwaar valt.”

De leerlingen staan vrij om na dit nieuws op zoek te gaan naar een andere plek om hun loopbaan voort te zetten. “In een reguliere baan bijvoorbeeld, dat is natuurlijk het allermooiste. We doen daarbij ook beroep op ondernemend Rotterdam. Ze willen echt heel graag en kunnen ook heel veel.”

Tot nu toe is een opvolger nog niet gevonden. “Maar we gaan niet halsoverkop sluiten”, verzekert Van Ruijven. “We willen dit niet onzorgvuldig doen. Het is een bijzonder bedrijf met een kwetsbare groep mensen die je uit handen geeft.”