Socioloog Wenda Doff doet op eigen wijze onderzoek in de Tarwewijk; samen met bewoners.

Rotterdam is een dankbaar onderwerp bij sociologen en zeker de Tarwewijk staat bekend als veelgebruikt “laboratorium” voor wetenschappelijk research. Voor Wenda Doff, zelf socioloog, is de wijk echter ook haar woonplek en ze pleit voor een meer betrokken manier van onderzoek doen.

“Wat me irriteerde, en waar ik me ook zorgen over maak, is dat er een onderzoeksindustrie bestaat waar heel veel geld in omgaat. Maar bewoners van Zuid profiteren niet direct van dat onderzoek”, vertelt Wenda. Ze besloot daarom zelf op een meer activistische manier met haar werk bezig te zijn, waarbij het er vooral om gaat dat bewoners actief betrokken zijn bij de onderzoeken en dat het de wijk ook wat oplevert.

Zo zit Wenda in het initiatief Tarwekracht, dat sociale initiatieven uit de wijk bij elkaar brengt, zodat er een netwerk ontstaat die als één stem kan optreden richting bijvoorbeeld gemeente of andere instanties. Ook is het een manier om buurtbewoners in contact te brengen met onderzoekers van bijvoorbeeld universiteiten: “Met het Kennislokaal bieden we aan onderzoekers een fysieke plek in de wijk van waaruit ze onderzoek kunnen doen, samen met bewoners”, vertelt Wenda. Het mes snijdt volgens haar dan aan twee kanten, omdat de onderzoeken ook kwalitatief beter worden. “Bewoners zijn gemotiveerder om mee te werken, dus er wordt meer en beter kennis uit de wijk gehaald.” Anderzijds weten de bewoners beter wat het doel is van de onderzoeken en kunnen ze ook actief meewerken als ze het belangrijk vinden voor de wijk. “Daarnaast zou het mooi zijn als een deel van die geldstromen voor onderzoek ook direct de wijk in kan vloeien, zodat de bewoners er financieel van kunnen profiteren”, aldus Wenda.

Het liefst zou Wenda een soort van panel willen samenstellen met buurtbewoners die meepraten over of een onderzoek belangrijk is voor de Tarwewijk en zo ja, wat dan de rol van die bewoners bij dat onderzoek kan zijn. “Eigenlijk zou ik willen dat de onderzoeksvragen voortkomen uit waar de gemeenschap behoefte aan heeft.”