Nieuwe generatie aan het roer van oliebollenkraam Spinozaweg

Soesha begon op haar zestiende al met oliebollenbakken in de kraam van haar ouders aan de Spinozaweg. Een paar jaar geleden heeft ze de kraam overgenomen en sinds dit jaar staat er een nieuwe, grotere oliebollenkraam. Ze is nog relatief jong en is van Thaise afkomst, wat voor sommige mensen voor verbazing zorgt. Medewerker Jaap wordt soms aangezien voor de eigenaar van de oliebollenkraam. “Ow, is dit jouw kraam?”, werd haar dezelfde ochtend nog gevraagd.

“Ik heb dit vak geleerd van mijn ouders, die deden dit altijd in de winterperiode”, vertelt Soesha. “Ik denk dat ik een jaar of zestien was dat ik meeging naar de kraam op zaterdag.” Vanaf toen was ze eigenlijk verkocht. Hoe ouder ze werd, hoe meer vrije dagen ze kreeg van school, hoe vaker ze bij haar ouders in de kraam stond. “Vanaf mijn twintigste sta ik eigenlijk altijd in kraam.”

Mensen reageren soms verrast wanneer ze erachter komen dat niet medewerker Jaap, maar Soesha de eigenaar is van de oliebollenkraam. “Sowieso door mijn uiterlijk, dat is niet iets wat ze alledaags zien”, zegt Soesha, die van origine Thais is. “Ik denk niet dat er een andere Thai ergens in een oliebollenkraam staat”, grapt ze.

Ze verkopen veel verschillende soorten oliebollen bij de kraam, sinds kort hebben ze zelfs een tompoucebol, geïnspireerd op de populaire crompouce. Maar er blijft er toch één het meest populair, “gewoon de ouderwetse, de krentenbol.”