Speeltuinvereniging De Vaan viert 90ste verjaardag

Hoewel het de afgelopen dagen geen mooi weer is geweest, was er bij speeltuinvereniging De Vaan toch reden voor een feestje. De vereniging bestaat namelijk in juli 90 jaar en is daarmee de oudste speeltuin van Rotterdam.

Wij gingen richting Rotterdam Zuid om te kijken wat voor een rol de speeltuin vervult in Vreewijk tijdens dit Wijkfeest. Lion Bal, speeltuincooördinator bij De Vaan, groeide op in de Hoeksche Waard, maar is trots dat hij nu een onderdeel is van Vreewijk: ,,Ik zal nooit een echte Vreewijker worden, maar het is mooi om te zien dat ik met deze plek een verbindende rol kan spelen.”

Dat laatste staat ook op deze feestdag centraal, want hoewel het een speeltuin is die kinderen moet aantrekken, is er ook genoeg vertier voor ouders: ,,Ze noemen ons daarom ook weleens het buurthuis van de toekomst.”, aldus Lion. ,,Op die manier probeer ik wat ouderwetse gezelligheid mee te brengen, zo vinden veel mensen het niet meer vanzelfsprekend om hun buurman te begroeten. Maar hier vind ik het juist belangrijk om mensen met elkaar te laten praten.”

En dit laatste gaat met succes want zelfs op een wat regenachtige dag, trekken veel mensen richting de speeltuin om een kijkje te nemen: ,,Het is altijd heel gezellig hier, soms kom ik hier ook naar een kookavond, of dan gaan we bloemschikken, zo is er altijd wel iets leuks te doen!”, aldus één van de aanwezigen. Een ander voegt toe: ,,Het zegt veel dat ze al zolang meegaan, wij komen er misschien niet altijd, maar als we komen maak je altijd even een praatje en de kinderen hebben een paar uur plezier.”

Nu bestaan ze 90 jaar, en hoewel de vereniging over veel oud fotomateriaal beschikt, roept Lion iedereen met oude foto’s van de speeltuin op om hun foto’s via hun Facebook-pagina op te sturen. ,,Vooral van vroeger is het aantal foto’s schaars, maar voor onze fototentoonstelling is het hartstikke gaaf als we zoveel foto’s hebben.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat