Stadsdichter Anne Vegter maakt gedicht voor Hoogvliet na bezoek aan de wijk

Dichter op de Stad Hoogvliet

Stadsdichter Anne Vegter en compagnon Xandra Nibbeling maken vanaf juni 2021 tot juli 2022 een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door de bewoners en de mensen die er werken. Via bezoeken aan meer dan twintig vestigingen van de bibliotheek, verspreid over de hele stad schetsen zij een beeld van de stad.

Op OPEN Rotterdam doen Vegter en Nibbeling er verslag van. Elk bezoek inspireert Anne Vegter tot een nieuw gedicht dat bij het volgende bezoek op een andere plek in de stad wordt gepresenteerd en uitgedeeld: op de bibliotheek verschijnt steeds één regel uit het gedicht.

Hoogvliet
Deze keer vertrokken Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Hoogvliet. Doordat de derde lockdown net was ingegaan spraken ze er maar weinig mensen, wel bezochten ze de bibliotheek. Het gedicht dat Anne voor Hoogvliet maakte is geïnspireerd op haar bezoek aan Schiebroek.

De dichtregels die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg is: “Je denkt aan liefde zoals die bedoeld was. Geen demonen. Suizend ademen.”

Lees het gedicht onder de video.

Gedicht voor Hoogvliet #Dichter op de Stad

OXYGEN SCHIEBROEK

Je droomt er
natuurlijker:
ga je, wil je, kan je
leven als een overlever?

Er is op loopafstand
een houtopstand
met kortsmos
in het gedenkbos.
(volg de kanarie
Dieper de mijn in)

Hear, hear!
Volop zuurstof hier!
Je denkt aan liefde
zoals die bedoeld was.
Geen demonen.
Suizend ademen.

©Anne Vegter, Stadsdichter 2021-2022

Dichter op de Stad
Alle bezoeken van Vegter en Nibbeling aan de verscheidene bibliotheken worden in beeld gebracht in de serie Dichter op de Stad. Kijk hier alle afleveringen van die serie.