Stadshaven Brouwerij doet er alles aan om zo circulair mogelijk bier te brouwen

Komend weekend is de 46ste editie van de Wereldhavendagen en dat betekent dat er weer veel spektakel op het water is. Maar er is dit jaar ook extra aandacht voor innovatie, energietransitie en duurzaamheid. De Stadshaven Brouwerij Rotterdam is daar in het Merwe Vierhavengebied volop mee bezig door zo circulair mogelijk bier te brouwen.

“We zitten hier nu zo’n twee jaar”, vertelt CEO Harm van Deuren over het begin van de brouwerij. “We hebben een brouwerij van zo’n vierduizend vierkante meter. Dat is groot. Om dat een beetje in perspectief te plaatsen: In Nederland zijn zo’n 500 craft bier-brouwerijen die zijn gericht op speciaalbier en jonger zijn dan vijftig jaar. Wij zijn van die 500 in een keer de één na grootste met jaarlijks twee miljoen liter bier dat we maken”, vertelt hij trots.

Bij het proces van bierbrouwen blijft veel afvalwater over, maar ook bostel vanuit de mout. Het water wordt gezuiverd en hergebruikt, maar ook de bostel wordt hergebruikt door de buren van de Floating Farm. Die bostel is heel voedzaam voor de koeien die zij hebben. “Ik zie het als een verantwoordelijkheid die je hebt als ondernemer”, legt Harm zijn passie voor duurzaamheid uit. “Of het is de leeftijd”, grapt hij vlug daarna. “In ieder geval vind ik nu dat je met alles wat je doet, moet proberen zoveel mogelijk te geven aan je omgeving. Daar past duurzaam ondernemen bij. Het is ook slim ondernemen. Ik geloof ook gewoon dat het uiteindelijk zich wel uitbetaalt”, besluit hij.

Kijk mee
OPEN Rotterdam doet dit jaar weer uitgebreid verslag. Op 1 en 2 september zijn Wereldhavendagen online te volgen via onze social media-kanalen. Daarnaast is er een verslag te zien op OPEN Rotterdam TV en op onze website.

Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door Wereldhavendagen. De productie wordt onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam gerealiseerd. De partner heeft geen invloed op de inhoud.