Stadsmarinier Van der Pols zwaait na 12 jaar af met boek

Na twaalf jaar in het harnas als stadsmarinier houdt Michiel van der Pols er mee op. Al zijn lessen en ervaringen heeft hij opgeschreven in het ebook ‘Twaalf lessen van een Rotterdamse stadsmarinier’; een boekje dat inkijk geeft in het leven van een Rotterdamse stadsmarinier. Het belangrijkste dat Michiel ons wil bijbrengen is dat er meer moet worden samengewerkt. “De manier waarop wij als diensten samenwerken en informatie delen zijn cruciaal, dat zijn stappen die logisch lijken, maar die in de praktijk vaak blijven liggen’,’ aldus Michiel.

Een stadsmarinier is een ambtenaar die in naam van het college van B&W werkt aan de veiligheid van de hardnekkigste probleemwijken en zoals Michiel het zelf zegt: “Probeert de kloof te overbruggen tussen de straat en de raad.” De stadsmarinier heeft een eigen budget en heeft daarmee een unieke positie om zelf projecten en initiatieven te financanciëren.

Zo stak Michiel ook een deel van zijn budget in de eerste koffiebrander van Marco en Rodney van Heilige Boontjes, de koffiezaak aan het Eendrachtsplein die jongeren helpt een weg terug te vinden in de maatschappij. “Wij kwamen via een contact bij de politie in contact met Michiel. Daar legden we ons bedrijfsplan voor Heilige Boontjes aan hem voor, dat was eigenlijk nog veel te summier, maar Michiel was meteen enthousiast. Binnen 20 minuten was hij overstag. We kregen een budget van 20.000 euro en daar hebben we onze koffiebrander van gekocht. Die heet nu ook liefkozend Michiel.” vertelt Rodney van den Hengel.

Van der Pols verlaat de gemeente en gaat zich richten op een eigen onderneming als personal-coach en adviseur voor bedrijven. Hij laat Rotterdam een stukje veiliger achter dan toen hij twaalf jaar geleden stadsmarinier begon. “Rotterdam maakt enorme positieve sprongen, dat zit hem vooral in de samenwerking tussen gemeente, jongerenwerkers, woningcorporaties, handhavers en eigenlijk iedereen die met een wijk te maken heeft.’’

Download hier het ebook van Michiel van der Pols

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat