Statushouder Akram is dankbaar voor zijn tijd als vluchteling

Akram vluchtte in 2013 vanuit Syrië. Na een tijd in Turkije belandde hij in 2015 in Nederland. Na in verschillende AZC’s gezeten te hebben heeft hij zijn eigen huisje in Lombardijen gekregen. Hij is een van de spelers in de voorstelling ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ over hoe het leven van een vluchteling in de wacht staat.
Rodaan al Galidi is de schrijver van het boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’. Rodaan is van Irakese afkomst en heeft negen jaar vastgezeten in een AZC. De voorstelling is op zijn boek gebaseerd. In de voorstelling komt vluchteling Semmier Kariem in een AZC en moet daar geruime tijd blijven wachten. Een verhaal wat Akram bekend voorkomt: “Ik heb in 8 of 9 AZC’s gezeten. Het was moeilijk, maar ook een avontuur. Het was een mooi avontuur, want ik heb er ook veel van geleerd. Het sociale aspect was mooi. Je kunt er spelen en een taal leren.” Hij vond niet alles mooi aan zijn tijd in het AZC. Het wachten vond zwaar. Desondanks dat het zwaar was, vond het het geen weggegooide tijd: “Nee. Ik koester alle momenten. De goede en de slechte momenten. Sowieso leer ik door deze tijd. De ervaring met alles. Het leven. Echt met alles in het leven. Zoals het contact met de mensen en hoe ik een leven kan opbouwen in een ander land. Ik ben geduld leren hebben en zelfstandig leren zijn. ”

Akram heeft een huis gekregen in Lombardijen en daar is hij heel blij mee: “Nu is het perfect. Ik heb meer dan drie jaar geleden een huis gekregen.” Hij heeft nog veel dromen voor de toekomst: “Ik wil kapper worden. Ik wil een eigen bedrijf of winkel. Ik hoop dat het veilig wordt in Syrië.”

‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ is een voorstelling van Wat We Doen in samenwerking met Amsterdams Andalusisch Orkest, George & Eran Producties, ICKAmsterdam en theater De Meervaart.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat