Steeds meer ganzendrollen in parken: voor de één een kwelling, voor de ander ‘puur natuur’

Het lijkt de laatste jaren alsmaar toe te nemen: de vele drolletjes van (nijl)ganzen, zwanen en eenden in Rotterdamse parken. De vele drollen in de parken zijn voor de één een ware kwelling, maar de ander denkt daar iets anders over. Die vindt het niet meer dan normaal dat de beestjes hun behoefte doen in parken. “Zo is de natuur.”

Onder ons bericht op Facebook is een ware discussie gestart. Rotterdammers worden het er maar niet over eens. Sommige bewoners zien de drollen als een ‘plaag’ dat de laatste jaren ‘steeds erger wordt’. Anderen zien het probleem niet zo in. “Er zijn toch wel ergere dingen om je druk te maken?”, zeggen verschillende Rotterdammers onder meer. En sommigen vinden het onbegrijpelijk dat wij mensen ons druk maken om zoiets natuurlijks. “Gewoon blijven poepen, vrienden. Zo is de natuur.”

Artikel gaat verder onder het Facebook-bericht.

‘Lekker laten kakken’
Pablo schrijft cynisch dat ganzen juist van mening zijn “dat er een mensenplaag in hun leefgebied is.” Ook Filip begrijpt niks van de hinder die sommige Rotterdammers ervaren. “Overlast van ganzendrollen, hoe verzin je het? Wat een clownswereld.” Het park is van iedereen, vindt Karin, ook voor dieren. “Lekker laten kakken.”

“Je kan ze moeilijk een luier aandoen…”

Een oplossing? “Je kan ze moeilijk luiers aandoen, want wie gaat die verschonen?”, zegt Tijs. Anderen denken vooral dat het voeren van de beesten problemen veroorzaakt. Niet meer doen dus, vinden sommigen. “Het voeren van die dieren trekt alleen maar meer ganzen aan, zorgt ervoor dat ze daar niet meer weggaan en dat ze op die plek gaan broeden. Waar eten is blijven ze namelijk graag wonen”, zegt Stadsbeheer.

“De ganzen poepen de hele dag door.”

Doe bij overlast altijd een melding
Op Twitter schrijft wijkagent Ruud van Beek dat je bij overlast altijd melding moet doen bij de gemeente via het telefoonnummer 14010. “Afhankelijk van de situatie wordt gekeken of en welke oplossing mogelijk is om de overlast tegen te gaan. Het is niet altijd mogelijk om er direct iets aan te doen”, zegt een woordvoerder van Stadsbeheer. “Maar let wel: als we het weghalen, kan de stoep het volgende moment weer vol met ganzenpoep liggen, gezien de ganzen de hele dag door poepen.”

Alhoewel verschillende Rotterdammers tamelijk cynisch reageren, is er ook een aantal dat wél problemen ervaart. “Ik begrijp de hinder wel”, zegt Annet. Niet alleen in het Prinsenpark, maar ook onder meer aan de Rottekade, in het Afrikaanderpark, Zuiderpark, Kralingse Bos en in Herenoord in IJsselmonde zouden de laatste tijd erg veel drollen gespot zijn. Zo stuurde Martin ons deze foto op van de Rottekade.

ganzenpoep
Drollen op het asfalt bij de Rottekade.