De stichting bestaat sinds de jaren tachtig en voert Landschapsonderhoud uit voor onder andere de gemeente Rotterdam. Waar veel onderhoud zich richt op het bijwerken en netjes houden van de natuur richt deze stichting zich meer op het bevorderen van de biodiversiteit, iets wat volgens voorman Jan van Holten meer mag gebeuren in de stad.
Op het moment is Jan met zijn ploeg ,bestaande uit vrijwilligers, stagiaires en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan het werk in het Kralingse Bos. Jan past hier ‘sinusbeheer’ toe. Dit houdt in dat hij een gelaagdheid in de begroeiing aanbrengt in plaats van alles op één lengte snoeit. Daarbij worden er zigzaggende banen gemaaid tussen de begroeiing door. ,,Die gelaagdheid zorgt er dus voor dat allerlei soorten insecten die verschillende “eisen” stellen hier een plek kunnen vinden. De bochtjes erin zorgen daarbij voor zonnige plekjes, maar ook schaduw en bescherming tegen de wind,’’ vertelt Jan.
Jan is dit jaar begonnen met dit sinusbeheer in het Kralingse Bos, maar vindt dat zulke manieren van met de natuur omgaan eigenlijk te weinig gebeurt in het Rotterdamse groen. ,,Er komt een flink bedrag bij de gemeente vandaan, maar als je kijkt naar de ecologische waarde van dat groen dan moet dat beter kunnen voor hetzelfde bedrag.’’ In het Kralingse Bos zou dat volgens Jan al kunnen beginnen met een gedegen bodemonderzoek om te kijken voor welke soort begroeiing de grondsoort het best geschikt is. Zo kan naast het sinusbeheer ook nog eens gericht beplant kan worden.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat