‘Stilstaan door vooruit te lopen’

65 jaar geleden zette de eerste generatie Molukkers voet aan wal in Nederland. Om hen te eren werd dit weekend de wandeling ‘The Walk’ gehouden. Aansluitend was er een herdenkingsbijeenkomst in het Fotomuseum. Wij volgen Henry Timisela, geestelijk vader van de wandeling tussen Krimpen aan den IJssel en de Kop van Zuid.

In een lange lint lopen honderen wandelaars de Maasboulevard op. Ze zijn zaterdagochtend vroeg uit de Molukse wijk in Krimpen aan den Ijssel vertrokken. De Molukse vlag wappert vier in de wind en de lopers laten foto’s van hun voorvaderen zien. ‘Op deze manier herdenk ik mijn voorvaderen’, zegt een man van middelbare leeftijd. ‘Dit is de dag dat we herinneren dat we hier in Nederland zijn en dat we 65 jaar geleden bedrogen zijn door de Nederlandse regering.’ Op een strijdbare toon vervolgt hij zijn betoog. ‘Wij zijn een vergeten volk, de eerste generatie is er bijna niet meer, wij moeten het voortzetten.

Bedenker van de wandeling Henry Timisela heeft zijn vizier meer op de toekomst gericht. Hij vertaalt de Molukse zaak in een mooie metafoor. ‘Wat de Molukse gemeenschap het laatste decennium heeft gedaan is voornamelijk in de achteruitkijkspiegel kijken. Als je te lang in die spiegel kijkt, in plaats van de voorruit, dan gebeuren er ongelukken en dan sta je uiteindelijk stil. Door de voorruit gaan we vooruit. En daar moeten we naartoe.’