Straatmuzikant Ceryl vindt zijn steeldrum terug bij grofvuil

Op Tweede Kerstdag wordt straatmuzikant Ceryl Mauricia op de Oude Binnenweg bestolen van zijn steeldrum. De onder de Rotterdammers bekende muzikant die in het centrum speelt deed direct aangifte bij de politie. Twee dagen later, op donderdag 29 december, vindt Ceryl zijn instrument terug bij het grofvuil. “Als het al was opgehaald, was ik het gewoon écht kwijt.”

Wanneer Ceryl rond deze tijd van het jaar besluit buiten te gaan spelen, moet hij veel rekening houden met de stand van de wind. Dat de stalen trommel gestolen wordt, dat is iets waar hij niet op voorbereid was. De straatmuzikant zet zijn de steeldrum altijd binnen in Café de Timmer op de Oude Binnenweg, die op Tweede Kerstdag nog gesloten was. Hij moest hierdoor zijn instrument 45 minuten lang onbeheerd achterlaten om zijn zoontje naar zwemles te brengen. Bij terugkomst was zijn ‘andere kindje’ weg. “Het was ineens verdwenen, wie doet dat nou? Sommige mensen zijn demonen.”

Ondanks het feit dat de straatmuzikant aangifte doet en op zijn Facebookpagina mensen oproept om te bellen met tips, vindt hij het instrument zelf terug. Hij hoopt in het weekend weer de stad in te gaan, op zoek naar nieuwe gezichten om te entertainen. “Het had heel vervelend geweest als ik deze echt kwijt was! Op deze speel ik namelijk alle kerstnummers. In de decembermaand wil je ‘m dan helemaal niet verliezen”, legt Ceryl uit.

Eerst op potten en blikken, nu op steeldrums in het centrum
Zijn liefde voor de muziek en de caribische steeldrum begon toen hij vijf jaar oud was. Op dat moment speelt hij zijn muziek nog op potten en blikken. Op de basisschool ontmoet Mauricia klasgenoten waarmee hij deze passie deelt. Na schooltijd groeien de vrienden naar elkaar toe. De jongens kregen daar de kans om samen te spelen, zonder enige ervaring. Ook zijn familie heeft een grote voorliefde voor deze vorm van muziek. Samen met zijn broer en neef gaat hij in 1977 bij het KLM Steel Orkest. Ondertussen brengt hij bijna dagelijks zijn liefde voor de muziek naar de stad.