Street-art op de muren van Rotterdam-Noord

Wie de komende tijd door Rotterdam-Noord loopt kan enkele fraaie muren tegenkomen. Het Sober Walls Collective is namelijk voor de tweede keer dit jaar bezig om lelijke en saaie muren om te toveren in een waar kunstwerk. We liepen met het collectief een rondje door Noord om meer te weten te komen over deze vorm van Street-art in Rotterdam.

Wie langs de muren loopt ziet al snel dat het niet zomaar wat ‘gekalk’ is, maar ware kunst waar de mannen van Sober Collective zich mee bezig houden. Met de staat van die street-art is het echter volgens Tim Boin niet heel best gesteld: “Alles wordt normaal heel snel weggehaald. De gemeente laat al wel wat meer toe, maar als je ziet wat er in steden om ons heen allemaal gebeurt, dan mogen wij daarin niet achterblijven.”

Ook kunstenaar Telmo, die zelf in de eerste editie een muur ‘versierde’, vindt ook dat er meer ruimte voor goede street-art moet kunnen komen: “Ik snap dat ze alles spik en span willen laten, maar als je kijkt naar deze muren. In het begin zijn het saaie zwarte blokken, en je merkt zelf dat de bewoners het leuker vinden wanneer het er dan zo uit ziet.”

Voor deze tweede editie zijn er weer drie kunstenaars van buiten de stad naar Rotterdam-Noord getrokken waaronder de Groninger Yoram Roukes: “Ik ken Rotterdam verder niet, maar er zijn veel toffe plekken en om hier dan mijn werk te doen vind ik mooi. Vooral ook omdat je op deze manier je stempel achterlaat op een stad.”