‘Street Barber’ Sjoerd knipt minima nu gratis in eigen kapsalon: ‘Dit kan het verschil maken’

Sjoerd de Vries werkt als begeleider in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en zag jaren geleden op social media een toffe video van een kapper in Canada die elke zondag gratis daklozen knipt. Het raakte hem zo, dat hij besloot om dat zelf ook te gaan doen in Rotterdam. Het gaat nu zelfs zo goed dat hij bij Humanitas een eigen locatie heeft gekregen om de mensen die het nodig hebben te helpen.

“Ik was al op zoek naar een manier om mensen te helpen. Toen ik die video zag, klikte dat voor mij. Dat was de manier waarop ik dat ook wilde doen”, vertelt Sjoerd bij woonlocatie De Skala van Humanitas. Dat vond hij best spannend. “Ik kon nog niet knippen op dat moment. Ik heb een Facebookpagina geopend en een video geplaatst met een oproep om hulp. Ik heb toen cursussen gevolgd. Vrienden en familie waren mijn eerste slachtoffers”, lacht hij. Uiteindelijk ging hij toen gratis mensen knippen bij nachtopvanglocaties. Hij werkt zelf als woonbegeleider en kent dus veel van de problematiek waar de mensen mee te maken hebben.

Sjoerd wil graag mensen helpen die het nodig hebben en wil daarom ook met bonnen werken. “Die verspreiden we via bijvoorbeeld de Voedselbank en dan komt dat helemaal goed”, stelt hij. Het systeem zal moeten werken op vertrouwen, denkt ook Nicole van Namen. Zij is oprichter van Handen van Humanitas die dit goede doel ook steunt. “Als het allemaal gaat lopen, zullen we dan ook vijf dagen per week open zijn. Je hoeft ook niet te laten zien dat je écht geen geld hebt om naar de kapper te gaan. Dat doen we op vertrouwen”, zegt ze daarover. Sjoerd is daar blij mee. Hij helpt liever een keer iemand die het niet per se nodig heeft, dan dat er mensen zijn die hij niet helpt, maar die het wel nodig hebben.

De bewoners van De Skala zijn er blij mee. “Moet je eens kijken wat je kwijt bent als je naar de kapper zelf gaat. Dan ben je met het trimmen van je baard al drie of vier tientjes kwijt”, stelt Gerard. “Hij draait ook nog eens goede muziek”, zegt hij blij. Sjoerd gaat niet alleen knippen. Ook zijn collega Auke van Harten hoopt het verschil te maken. “De eerste indruk kunnen veranderen door iemand zijn haar te knippen, kan het verschil maken tussen wel of niet aangesproken worden. Of misschien helpt het wel bij de zoektocht naar een baan. Maar de eerste insteek is dat iemand gewoon positief en blij naar buiten gaat”, besluit hij.