Studenten bellen met eenzame oma’s en opa’s over koetjes en kalfjes

Leonoor en Rosalie zijn het initiatief ‘Koetjes & Kalfjes’ gestart om eenzaamheid tegen te gaan bij ouderen die tijdens de coronacrisis hele dagen binnen zitten. De ouderen (koetjes) en studenten (kalfjes) geven elkaars telefoonnummer en kletsen gezellig aan de telefoon. Er hebben zich al 900 studenten aangemeld. Alleen de zoektocht naar ouderen loopt nog stroef. Om ouderen te bereiken flyeren de Leonoor en Rosalie in zorginstellingen en buurthuizen.

Leonoor haar moeder is vrijwilligster bij De Zonnebloem, die activiteiten regelt voor ouderen, waar uitjes nu worden afgezegd vanwege het coronavirus. Rosalie en Leonoor zagen geen ander alternatief voor senioren en bedachten afgelopen vrijdag het concept om eenzaamheid te helpen bestrijden.

De dames koppelen mensen met ongeveer dezelfde interesses en/of beroep. Koppels bellen elkaar twee tot drie keer in de week, alhoewel ze ook zelf mogen kiezen hoe vaak zij contact houden. “Senioren zien het telefoongesprek als hun lichtpuntje van de dag”, zegt Leonoor. Volgens Leonoor en Rosalie is het niet de bedoeling dat ouderen gedwongen bellen, want dat vergt veel energie.

Volgens Leonoor is het verhaal van een student die geschiedenis studeert en een oma die in Indonesië woonde het leukste verhaal. Tijdens het babbeltje deelde het tweetal hun liefde voor geschiedenis. “De volgende dag mailde de student enthousiast terug”, vertelt Leonoor, ”Ze hebben interessante gesprekken en doet mij goed.”

Benieuwd naar meer initiatieven om kwetsbare Rotterdammers te ondersteunen? Kijk dan hier!

Bent u een oudere? Of kent u een oudere die wel een gezellig gesprekje kan gebruiken? Stuur dan een mailtje naar [email protected] met de volgende gegevens:

1. Voornaam + achternaam
2. Telefoonnummer
3. Leeftijd
4. Stad
5. Interesses en beroep/opleiding van vroeger!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat