Studenten History Matters op zoek naar Molukse perspectieven in Museum Sophiahof

Wat weet jij van de geschiedenis van de Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen? Ter voorbereiding op een nieuwe uitzending van History Matters brachten de studenten van Zadkine, Albeda, het Zuider Gymnasium en Hogeschool Rotterdam een bezoek aan Museum Sophiahof in Den Haag.

De studenten krijgen een rondleiding van conservator Huib Akihary met uitleg aan de hand van objecten en persoonlijke verhalen van Indische en Molukse mensen.

“Ik denk dat het belangrijk is om iedere cultuur in Nederland een eigen stukje te geven”, reageert Amaya Arnhem, leerling aan het Zuider Gymnasium. “We wonen hier met z’n allen, met 17 miljoen mensen. Het is heel raar als we alleen maar kijken naar de Nederlandse geschiedenis. Het is goed als we ook kijken naar de Molukkers en andere etniciteiten in Nederland.”

Deel 7 van de reeks History Matters gaat over de verbondenheid van de Molukse en de Rotterdamse geschiedenis. Te gast zijn schrijfster Sylvia Pessireron en Andrew Roos van Stichting Landelijk Moluks Monument. Ook is er spoken word van Gloria Lappya. Alle afleveringen van History Matters zijn hier terug te zien en ook terug te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.