Studenten Hogeschool Inholland zien toegangsbewijs in hoger onderwijs niet zitten

Je QR-code laten zien voor je de collegezaal inloopt? Het kabinet ziet het wel zitten. Studenten die zich niet willen laten vaccineren of testen zijn dan waarschijnlijk aangewezen op online onderwijs. Wij gingen de straat op en vroegen Rotterdamse studenten op Kop Van Zuid wat zij vinden van deze nieuwe maatregel.

In een naar de kamer verstuurd wetsvoorstel schrijft demissionair minister Hugo de Jonge dat de toegangsbewijzen op hogescholen en mbo’s nodig zijn om besmettingen tegen te gaan. ‘Als er nu geen corona toegangsbewijs wordt ingevoerd, zal het hogere onderwijs opnieuw de deuren moeten sluiten en zou het onderwijs voornamelijk online moeten plaatsvinden’, aldus de demissionair minister.

De studenten zijn niet blij met het nieuwe wetsvoorstel. Zo komen we een student tegen zij vertelt ons dat ze niet denkt dat deze maatregel gaat werken; “een QR-code geeft niet goed weer of je besmet bent of niet.” Een andere student vindt de nieuwe maatregel helemaal niks; “door de QR-code te verplichten worden studenten gedwongen om zich te laten vaccineren”. Over een ding waren de studenten het unaniem eens; deze maatregel sluit een grote groep van de studenten buiten.

Prikangst
Voor studenten die wel willen vaccineren maar last hebben van prikangst is de gemeente in samenwerking met het Erasmus MC met een nieuw initiatief gekomen; je laten vaccineren terwijl je een VR-bril op hebt. Dit zou de angst voor een prik moeten wegnemen of verminderen.