Studenten in actie tegen straatintimidatie: ‘Je hoort je veilig te voelen in Rotterdam’

Zeven studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam lanceren vrijdag 1 april in samenwerking met gemeente Rotterdam een nieuwe campagne tegen straatintimidatie. Volgens studenten Sam van der Plas is extra aandacht voor de slachtoffers erg belangrijk. “Je bent niet alleen en je hoeft je niet te schamen”.

De samenwerking tussen het Grafisch Lyceum Rotterdam en de gemeente is ontstaan toen de studenten de opdracht kregen om een campagne te maken die in het teken staat van straatintimidatie. Het heeft uiteindelijk geleid tot de campagne met de naam Seksuele straatintimidatie (SSI) die vrijdag via sociale media wordt geopend. Foto’s, polls en enquêtes worden tot september onder meer via de instagrampagina van de gemeente gedeeld. De resultaten van de polls en enquêtes moeten uiteindelijk worden gebruikt in een groter onderzoek naar straatintimidatie.

Sam vindt het erg jammer dat in een stad zoals Rotterdam straatintimidatie nog steeds een groot probleem is. “Vrienden van mij en ik hebben er last van. Je hoort je veilig te voelen in een stad als Rotterdam”. Het is niet de eerste keer dat ze in actie komt. Sam hoopt dat mensen iets kunnen leren van de campagne: “Als mensen weten wat er aan de hand is en zich hiermee bezig houden ben ik al blij”.

Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam is al jaren bezig met het terugdringen van seksueel overschrijdend gedrag op straat. Zo zijn er al verschillende campagnes gelanceerd en was er voor de slachtoffers de StopApp. Zij kunnen vanaf nu een melding maken via de bekendere algemene MeldR-app.

Wij vragen Rotterdammers waar volgens hen het verschil zit tussen een compliment en intimidatie.