STUUR pleit voor meer studentenwoningen voor herontwikkelingsplan Brainpark

De gemeente Rotterdam heeft herontwikkelingsplannen voor het gebied naast de campus van de Erasmus Universiteit in Kralingen. Op het Brainpark komen onder andere drieduizend woningen. Daarvan gaan er zeshonderd naar studenten. Studentenvakbond STUUR ziet liever meer studentenwoningen.

Ruim vierduizend studenten staan op de wachtlijst voor een kamer in Rotterdam bij stadswonen. Volgens persvoorlichter Nathaniel Germain van de studentenvakbond is de wachttijd voor een woning op dit moment 15 maanden. “Dit betekent dat je pas op de helft van het tweede jaar aan de beurt bent voor een woning. Het woningtekort zal daarmee ook stijgen naar 9000 tekorten in 2025”, voorspelt hij. STUUR ziet op dit moment veel studenten leven onder slechte leefomstandigheden. “Er zijn te veel thuisloze studenten die het recht moeten hebben op een plek in de stad.” Studenten die wel bij hun ouders kunnen wonen moeten vaak twee uur reizen naar de campus, met als gevolg dat deze studenten stoppen met hun studie omdat zij dit niet aankunnen.

Nathaniel vindt dat het gebied naast de campus dé plek is om ambitieus te zijn met het aantal studentenwoningen. Zo kunnen de studenten dichtbij de campus wonen, vermindert het de drukte in het OV en zorgen de studenten voor minder overlast in andere delen van de stad. Een ideaal beeld voor de studenten is een vergelijking met de campus van het TU Delft. “Het lijkt ons een uitstekende plek voor grote studentencomplexen waar studenten kunnen studeren, werken, sporten en wonen”, vertelt Germain

Woensdag 22 december zal STUUR daarom tijdens de commissievergadering van de gemeente spreken over de potentie van studentenwoningen in het Brainpark. Volgens STUUR zijn de problemen van het woningtekort het grootst bij studenten voor wie het geen optie is om bij hun ouders te wonen. “Door het beleid de afgelopen jaren, zoals de nieuwe huurvergunning en kamerregels, en het stoplicht beleid in Kralingen hebben steeds meer studenten het gevoel dat ze niet welkom zijn in Rotterdam.” Met het herontwikkelingsplan om 3000 studentenwoningen te plaatsen wordt een groot deel van het kamertekort opgelost.

STUUR Rotterdam voert actie tegen het onvoldoende betrekken van studenten in het beleid. Zij komen in actie voor een goede basisbeurs, genoeg studentenkamers en een stad waar studenten niet een bijzaak zijn.