STUUR voert campagne tegen hoge huurprijs van studentenkamers in Rotterdam

De Rotterdamse studentenvakbond STUUR helpt studenten met problemen zoals een te hoge huurprijs voor studentenkamers. De organisatie geeft advies aan studenten die denken een te hoge huur te betalen. Veel verhuurders vragen een hogere prijs dan wettelijk is toegestaan.

De persvoorlichter van STUUR Nathaniel Germain van de studentenvakbond STUUR vertelt dat de huur voor studentenkamers hoger ligt dan wettelijk mag. “Als studenten niet binnen zes maanden naar de huurcommissie stappen met de aankondiging dat ze teveel huur betalen, zijn ze te laat.“Studenten moeten nadat ze naar de huurcommissie zijn gestapt, contact opnemen met een huurteam dat controleert of het klopt dat de student teveel betaalt. Ik denk dat een realistische huurprijs voor een student tussen de 300 à 400 euro moet liggen. Dat is ongeveer één derde deel van wat een student verdiend wanneer ze lenen en een bijbaantje hebben.”

“De huisbaas kan de prijs zelf verlagen, maar de kans is groot dat hij dat liever niet doet. De huurcommissie moet bij afwijzing de huurbaas opleggen de huur te verlagen. De huisbaas verlengt meestal de contracten niet meer, omdat je naar de huurcommissie bent gestapt.” Aldus Nathaniel Germain Persvoorlichter STUUR

“Ik ken een student die in een appartement woont met muizen, de verhuurder geeft aan dat die muizen er heel lang zijn en vertelt dat hij er niets aan kan doen. Ze moest ook met een bierkrat de deuren dicht houden, omdat ze anders openvallen. Hier betaalt ze dan ongeveer 500 euro voor”, vertelt Nathaniel.

STUUR wil studenten goed informeren over hun rechten. “Wij gaan in gesprek met de gemeente over de huurproblematiek en ook over andere problemen waar studenten last van hebben zoals het leenstelsel, zelfontwikkeling en eenzaamheid tijdens Corona. Wanneer er geen gehoor aan ons wordt gegeven, voeren wij campagnes op straat”, vertelt Nathaniel

“Wij merken dat studenten vaak slecht zijn geïnformeerd over hun rechten en geen sterke basis hebben. Wij komen op voor de belangen van de studenten, zodat we vaker gehoord worden. Er wordt veel over studenten gesproken, maar heel weinig met de studenten.”

Wil jij weten of je teveel huur betaald als student? Klik dan hier om op de website van STUUR hier achter te kunnen komen.