Subh Holi! Rotterdam viert Holi Phagwa

Dans, zang, lekker eten én natuurlijk het strooien met gekleurd poeder: het komt allemaal samen tijdens Holi Phagwa. Met het Holifeest wordt wereldwijd het nieuwe jaar en de komst van de lente ingeluid. Zo ook dit weekend in Rotterdam waar hindoes van binnen en buiten de stad naar het Zuiderpark kwamen. 

Het van oorsprong Indiase feest kon de afgelopen twee jaar in onze stad niet doorgaan door de uitbraak van het coronavirus. De bezoekers van het Zuiderpark waren dan ook blij dat ze Holi weer ouderwets met elkaar gezellig konden vieren. “Het is elk jaar weer een feest en fantastisch om te zien dat onze cultuur hier zo groots wordt gevierd,” vertelt één van de bezoekers nadat hij daarvoor flink wat gekleurd poeder in zijn gezicht heeft gekregen. Het idee is dat doordat iedereen gekleurd is, de verschillen tussen religie of afkomst verdwijnen. 

Tijdens de viering in het Zuiderpark, die is georganiseerd door stichting APNA, zijn er verschillende optredens, waaronder een van ‘The Band’. Deze Nederlands-Surinaamse groep bestaat uit elf bandleden, die door het afschaffen van de coronamaatregelen eindelijk weer kunnen optreden. Voor de pandemie speelde de swingende groep niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Suriname en Spanje. Nu zijn ze weer terug in hun eigen Rotterdam.