Surinaamse cultuur in spotlight in bieb: ‘Kennis over je roots brengt je in verbinding met jezelf’

Een herkenning voor iedereen met Surinaamse roots en een ontdekkingstocht voor wie er minder bekend mee is. In de Centrale Bibliotheek wordt tijdens het evenement Sister’s Kitchen Surinaams eten klaargemaakt en treden er Surinaamse artiesten op. Ook wordt er gepraat over het slavernijverleden en wat dat heeft betekend voor de Surinaamse identiteit. Het doel is de Surinaamse cultuur beter te leren kennen in aanloop naar Keti Koti.

De Surinaamse cultuur is nauw verweven is met het slavernijverleden van Nederland: “Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om volledig op de hoogte te zijn van alle dingen die gebeurd zijn in de Nederlandse geschiedenis, niet alleen de succesverhalen. Als je de duistere dingen ook durft aan te gaan, dan kunnen we met z’n allen genieten in het licht”, zegt host Howard Komproe over het belang van het evenement.

Zangeres Omara Lua trad op, maar was er ook als bezoeker: “Ik hield altijd al van het eten en de muziek, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik er ook naar ga zoeken. Ik merk niet dat ik in een journey ben. Wat zijn mijn roots? Waar kom ik vandaan?” Een andere bezoeker haakt daarop aan: “Hoe meer je weet over je roots, hoe meer je weet over waar je vandaan komt. Het brengt je meer in verbinding met jezelf en je omgeving.”