Swingende zomerserenade maakt ouderen Schiebroek aan het dansen

Bij verzorgingshuis Akropolis in Schiebroek vond zaterdag 28 mei de eerste van een nieuwe reeks zomerserenades plaats. Tijdens de coronacrisis kwamen evenementenbureau Compagnon Events en Stichting Droom en Daad met het idee om van onder de balkons van tehuizen muziek te spelen voor ouderen die niet naar buiten konden. Nu corona bijna voorbij is, krijgt het initiatief een vervolg. De komende drie jaar keren de serenades elke zomer terug naar verschillende ouderenflats in Rotterdam.

“Omdat ouderen geen theater en concerten meer konden bezoeken, bedachten we om muziek naar hen te brengen,” vertelt Jeroen Wolfs van het evenementenbureau. “Tijdens deze eerste serenade na corona was het heerlijk weer en je merkt gewoon de opluchting bij de ouderen. Sommige bewoners begonnen zelfs spontaan te dansen.” Dat beaamt Tom Ridderbeekx, trompettist van jazzband Bata5 die al vanaf het begin meedoet aan het project.

“We speelden La Bamba en een oudere vrouw stond op van achter haar rollator. Met de hulp van twee verzorgers die haar bij de armen vasthielden, danste ze vrolijk mee. We spelen voornamelijk oude Nederlandse klassiekers zoals ‘Wie is Loesje?’ van The Ramblers. Voor de ouderen is dat een feest van herkenning en wij gooien er een jazzy sausje overheen.” De muzikanten zijn erg veelzijdig. “Als de ouderen een verzoeknummer aanvragen, pikt de band dat vaak heel snel op. Het doet echt wat met de bewoners; sommige worden zelf emotioneel. Het is heel mooi om op deze manier iets voor ouderen te kunnen doen,” zegt Wolfs.

De zomerserenades trekken nog tot half september langs de grote ouderencomplexen in de stad. Elke week vinden er drie optredens plaats. 

Beeld: Hans Tak