Taalachterstand zorgt voor onzorgvuldig gebruik van medicatie

In de Afrikaanderwijk gaan allochtone vrouwen aan de slag met het project ‘Weet wat u slikt’. Dit project gaat onzorgvuldig gebruik van medicatie tegen door een stukje taalachterstand in te halen.

Tijdens de workshops krijgen de vrouwen eerst taallessen. Tijdens deze lessen leren ze voornamelijk woorden en zinnen, die ze kunnen gebruiken bijvoorbeeld tijdens een huisartsbezoek. Daarna krijgen ze les van geneeskundestudenten van Erasmus en apothekers over juist geneesmiddelengebruik.

Initiatiefnemer van dit project Leyla Koseoglu, adviseur Zorgbelang Zuid-Holland, heeft zelf een achtergrond in de medicatie en zag dit probleem van onzorgvuldig gebruik van medicatie. “1250 mensen overlijden in Nederland door verkeerd medicijngebruik en 19.000 mensen belanden in het ziekenhuis” aldus Koseoglu. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor hun gezondheid, maar leidt ook tot hoge kosten voor de overheid.

Bij dit project spelen taalvrijwilligers een grote rol. De taalvrijwilligers, vertalen zo nodig het een en ander en houden de groep vrouwen bij elkaar. Ze hebben als het ware eigen klasjes. Taalvrijwilliger Melek Bor, vertelt dat ze het leuk vindt als vrouwen de woorden gebruiken, die zij ze geleerd heeft.

Er is gekozen voor het gebied Feijenoord, omdat hier de grootste groep van niet-westerse allochtone komaf is. Dit project is een samenwerking van Zorgbelang Zuid-Holland, Erasmus MC, KNMP, Apotheek van der Laan, Vereniging DSB, DOCK en Hoedje van Papier.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat