Talkshow ‘Disruptie’ brengt Rotterdams asielbeleid en inclusie in literatuurwereld samen

De eerste editie van de talkshow vond in mei van dit jaar plaats.

De talkshow ‘Disruptie’ is maandag 26 september weer terug in debat debatcentrum Arminius aan het Museumpark. De Rotterdamse talkshow gaat over politiek, kunst, cultuur en sociale ongelijkheid. Journalist en programmamaker Caterine Baeten spreekt met verschillende gasten over het Rotterdamse asielbeleid. Ook duikt Baeten in de inclusiviteit in de literatuurwereld.

De opvang van vluchtelingen en asielzoekers, het landelijk beleid en overvolle aanmeldcentra houdt heel het land al enkele weken in de greep. Wat doet Rotterdam? Wat kan de stad nog meer doen? En wat kan er misschien anders? Te gast zijn Dajana Duka, maatschappelijk werker en vice voorzitter bij BIJ1, Ewoud Kieviet, politiek verslaggever en Bas Bongers, teamleider bij Vluchtelingenwerk Nederland.

Via Instagram legden wij onze volgers een aantal stellingen en vragen voor over het Rotterdamse vluchtelingenbeleid. De stellingen waren: Rotterdam moet meer vluchtelingen opvangen, gemeenten mogen zeggen dat ze alleen maar Oekraïners opvangen en wat kunnen Rotterdammers zelf doen om vluchtelingen te helpen? Onze volgers gaven de volgende antwoorden:

Ook wordt er gepraat over de inclusiviteit van de Nederlandse literatuur. Want, wie beslist over welke verhalen worden gepubliceerd of gepromoot? Herkenbaarheid in boeken en literatuur is niet vanzelfsprekend. De boeken van Rose Stories – bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – en een uitgeverij zoals Wilde Haren ontstonden vanuit de noodzaak om een podium te geven aan verhalen en mensen die vaak nog onderbelicht worden: kinderen, vrouwen en mensen met een biculturele achtergrond. Wat is inmiddels het resultaat? En welke stappen moeten er nog gezet worden om de literatuurwereld een betere afspiegeling te maken van de maatschappij? Voor dit onderwerp schuiven oprichters van uitgeverij Wilde Haren, D’avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard, dichter Dean Bowen en directeur van The Writer’s Guide Silvana Sodde aan tafel.

De tweede editie van ‘Disruptie’ vindt maandag 26 september om 20.00 uur plaats in Arminius. Meer informatie is te vinden via de website van debatcentrum Arminius.