Tamina krijgt na 22 jaar Nederlandse papieren

Het heeft lang geduurd voordat Tamina en haar moeder eindelijk Nederlandse papieren krijgen. Maar nu gaat het echt gebeuren. Tamina woont samen met haar man Rauf en zoontje Mete in Rotterdam. Toch kan haar man Rauf niet op hun adres ingeschreven staan, door ‘code 98’. 

Al 22 jaar woonde Tamina, die oorspronkelijk uit Azerbeidzjan komt, in Nederland. Het gezin is blij, want eindelijk in Nederland hebben zij en haar moeder verblijfspapieren gekregen. “Wij waren al kaaskop, maar half. Nu worden wij echte kaaskoppen”, lacht Tamina op weg naar het gemeentehuis. 

Toch is er een maar. De man van Tamina, Rauf, die geen papieren heeft, kan zich nog altijd niet op het adres bij zijn vrouw en kind inschrijven. Want als hij dat doet, verliest Tamina ondanks haar Nederlandse papieren, alsnog haar recht op zorgtoeslag of kinderbijslag. Dat komt door code 98. 

Code 98 in Rotterdam

Uit cijfers van de gemeente Rotterdam blijkt dat 944 mensen deze code achter hun naam hebben gekregen, door de Immigratie en naturalisatiedienst (IND). Dat zorgt dat zij, maar óók hun (Nederlandse) gezinsleden geen recht hebben op toeslagen. 

Rotterdam kan een belangrijke rol spelen voor gezinnen als Tamina en Rauf, maar doet dit nauwelijks. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en KRO-NCRV Pointer.  

Andere steden

Ook Amsterdam heeft net als Rotterdam een grote groep inwoners zonder legale verblijfsstatus. Maar binnen de kaders van dezelfde landelijke wetgeving, zijn er grote verschillen tussen steden, in de manier waarop beide steden met deze groep inwoners omgaan. 

Kijk het volledige artikel op Vers Beton.