Tampons en maandverband inzamelen voor Suriname: “Er heerst daar menstruatie-armoede”

Tampons en maandverband inzamelen voor Suriname: "Er heerst daar menstruatie-armoede"

Stichting Abhilasa Global Serve houdt zich heel de maand april bezig met het inzamelen van verschillende producten voor vrouwen en kinderen in Suriname. Door de snel stijgende prijzen van producten en de coronacrisis wordt het steeds moeilijker voor Surinamers om maandelijks rond te komen. Er heerst vooral een tekort aan menstruatieproducten.

Er is in Suriname sprake van zogenoemde menstruatie-armoede. Dat wil zeggen dat mensen niet genoeg geld hebben om bijvoorbeeld tampons en maandverband aan te schaffen. Die producten zijn nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen, maar er heerst een taboe om naar die producten te vragen vanwege het gebrek aan inkomen.

Het is een probleem waar veel gezinnen mee kampen, met als gevolg dat vrouwen of meisjes enkele dagen niet naar werk of naar school gaan. Ze schamen zich voor mogelijke ongelukjes.

Inzamelingsactie
Naast menstruatieproducten worden door de stichting ook veel schoolboeken, schriften, tablets, schrijfwaren en kleding gedoneerd. “Die gaan naar een loods waar we ze sorteren. Vanuit daar worden ze richting Suriname verscheept”, zegt Ashika Ramadhin, een van de vrijwilligers van de inzamelingsactie.

De loods is elke dinsdag en donderdag tussen 19 en 21 uur open en is gevestigd aan de Florijnstraat (nummer 89) in Ridderkerk. De stichting roept Rotterdammers op om daar hun donaties af te leveren.