Tarwebuurt bewoners proberen buurt te redden met het bakken van Tarwebrood

De Rotterdamse SP

De Tarwebuurt is een van de weinige buurten die na honderd jaar nog is overgebleven op Rotterdam-Zuid. Het is een unieke buurt waar op dit moment onrust heerst door de sloopplannen van woningbouwcorporatie Woonstad. Op woensdag 14 juni zijn bewoners in actie gekomen om de buurt te redden.

Volgens bewoner Lia Elzinga ontbreekt de broodnodige betrokkenheid vanuit Woonstad en zijn bewoners de dupe van de eenzijdige besluitvorming: “Het is onze Tarwebuurt, dus moeten wij te allen tijde betrokken worden bij de besluitvorming over de renovatie of sloop.”

Om de besluitvorming tegen te gaan heeft Lia op woensdag 14 juni verse Tarwebrood overhandigd met twee eisen waar Woonstad aan moet voldoen: “Ook in de Tarwebuurt moet het brood erin als de oven heet is! Om duidelijk te maken dat Woonstad bewoners echt kan betrekken, heb ik ons Tarwebrood met broodnodige eisen aan Woonstad overhandigd. Naast de eisen heb ik ook een kaasplankje meegegeven voor bij het brood, want het is duidelijk dat Woonstad geen kaas heeft gegeten van bewonersparticipatie.”

De twee eisen die de bewoners hebben naar Woonstad zijn een goede, gerenoveerde woning voor een betaalbare huur en bewoners moeten zeggenschap hebben over wat er in, maar ook met de buurt gebeurt. Over twee weken horen de bewoners van de Tarwebuurt of de eisen worden goedgekeurd.