Tekort aan dierenartsen in Rotterdam zorgt ervoor dat niet alle huisdieren hulp krijgen

Het tekort aan dierenartsen in ons land, blijkt ook een probleem in Rotterdam. Zo zien de medewerkers van Dierenziekenhuis Rotterdam aan de Pascalweg de drukte toenemen maar is het steeds moeilijker om aan de groeiende vraag naar behandelingen te voldoen. Het betekent dat niet alle dieren geholpen kunnen worden.

De toenemende werkdruk is volgens Samantha Bloemscheer, paraveterinair bij Dierenziekenhuis Rotterdam, onder meer het gevolg van de massale aanschaf van huisdieren in coronatijd. “Veel mensen hebben nieuwe dieren en dat vinden we natuurlijk hartstikke leuk, maar het zorgt er ook voor dat bij ons de druk steeds groter wordt”. Het tekort aan dierenartsen heeft als gevolg dat niet altijd alle dieren geholpen kunnen worden en cliënten soms noodgedwongen naar een andere kliniek moeten worden gestuurd. Isabel Janssen, dierenarts bij Dierenziekenhuis Rotterdam, herkent het probleem. “Dat is natuurlijk ontzettend balen want we willen elk dier zo goed mogelijk helpen”.

Regelmatig overwerken
Isabel is anderhalf jaar geleden afgestudeerd als dierenarts en is vrijwel gelijk aan de slag gegaan bij Dierenziekenhuis Rotterdam. “We moeten regelmatig overwerken, zowel de dierenartsen als de paraveterinairen, daarnaast zien we dat we meer diensten hebben”, vertelt de dierenarts. Een van de redenen dat er weinig dierenartsen zijn is de zware opleiding. Er is in Nederland maar één plek waar men de opleiding diergeneeskunde kan volgen en het lukt niet alle studenten om de studie daadwerkelijk af te ronden. “In mijn jaar begonnen er 220 studenten en nog niet eens de helft studeerde in mijn jaar af”, vertelt Isabel.

Nieuwe artsen
Gelukkig komen er binnenkort twee nieuwe dierenartsen bij in de praktijk aan de Pascalweg. “Daar zijn we wel heel erg blij mee”, zegt Isabel. “Maar dat betekent niet dat het er in de rest van Nederland ook zo positief uitziet en misschien zijn twee extra dierenartsen nog niet voldoende om het tekort op te lossen”. Toch is Isabel, ondanks de hoge werkdruk, blij met haar werk. “Het blijft ook een uitdaging door die drukte”.