The Last Room vormt het slotstuk van Wereldmuseum-expositie over de betekenis van haar

The Last Room is, zoals de naam al suggereert, het laatste deel van de Wereldmuseum-tentoonstelling HA!R POWER over de betekenis van menselijk haar. Vanaf zondag 11 december wordt het slotstuk van de in juli geopende tentoonstelling toegevoegd aan de expositie. Deze nieuwe toevoeging belicht de betekenis van menselijk haar voor minder gehoorde groepen.

De makers – maar liefst acht co-curators – gebruiken het museum als empowerment door kritisch na te denken over wat gemarginaliseerde groepen graag zouden willen zien. En elke co-curator heeft hier op basis van eigen expertise en ervaring hier invulling aan gegeven. Van de relatie tot haar bij geadopteerde mensen van kleur tot aan de betekenis van haar als LGHBTQIA’er.

Eerder ging OPEN Rotterdam al langs bij de HA!R POWER-tentoonstelling, waar het onder meer ging over het creëren van bewustzijn rondom het menselijke haar. Curator Maria Rey-Lamslag: “Het is een enorm leuk onderwerp. Zodra mensen zich bewust worden van hun haar en de keuzes die ze maken, komen daar erg interessante gesprekken uit. Haar kan bijvoorbeeld heel veel zeggen over iemands geloofs- of levensovertuigingen. Maar tegelijkertijd moet je niet te snel oordelen.”

Ook gingen we al eens de straat op om portretten te maken van Rotterdammers en te vragen wat hun haar voor hen betekent. Daar kwam deze Instagram-post uit:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)