Theaterdirecteur langs de Rotterdamste plekjes van de stad

Theater Rotterdam is ontstaan na de fusie met Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater en Productiehuis Rotterdam. Eindbaas van dit theater is Melle Daamen. Hoe goed kent hij de stad eigenlijk? Tijd voor een kennismaking op z’n Rotterdams.

De gebruikelijke landmarks als de Markthal, Kop van Zuid en Euromast laten we tijdens deze tour links liggen. We nemen de kersverse directeur mee naar Espressodates, de Afrikaandermarkt en het Hiphophuis om hem zo een beeld te geven van de gemiddelde Rotterdammer. Wat hem opvalt is het multiculturele karakter van de stad. Als voorbeeld noemt hij de dames met hoofddoek die vis verkopen in een oerhollandse viskraam. ‘Dat zal je op de Albert Cuyp Markt in Amsterdam niet zo snel zien.’

Voorheen heeft hij de scepter gezwaaid in de Amsterdamse Stadschouwburg en onlangs heeft hij de hoofdstad geruild voor de Maasstad. Hoe ziet het Rotterdamse theaterlandschap er over 4 jaar uit? ‘Wat ik zou wensen is dat Theater Rotterdam een plek in Rotterdam krijgt met betekenis en dat mensen er graag komen. Het moet talk of the town worden.’ Hoe wilt hij dat doen? Dat kan met theatrale middelen. Maar ook met discussies, hiphop of rap’, zegt de directeur vanuit de hal van het Hiphophuis waar hij net een dj-cursus heeft gevolgd.