Theaterprijs Zilveren Krekel voor Rotterdamse Angry Young Men

Rotterdamse Theatergroep WAT WE DOEN maakte met artiest WINNE, het jongeren theaterstuk Angry Young Man in 2022. Een jaar na de première is Angry Young Men geselecteerd door de VSCD-Jeugdtheaterjury. Hierdoor winnen ze de Zilveren Krekel in de categorie: ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie.’ In september 2023 zal blijken of ze de prijs kunnen inwisselen voor een Gouden Krekel.

Angry Young Man
De projecten van theatergezelschap WAT WE DOEN zijn altijd gelinkt aan actuele maatschappelijke thema’s. Het idee voor het stuk Angry Young Man ontstond na het lezen van een strafzaak over twee jongeren van 17 en 18 jaar die twee mensen, in opdracht, van het leven beroofden. Beide jongeren werden hierbij zwaar gestraft. Volgens de makers van het stuk is geld namelijk nooit alleen geld. De motivatie om geld te verdienen kan ook komen vanuit de behoefte aan aanzien, macht, waardering en dat je ergens bij kunt horen. Regisseur Floris van Delft: ‘We moeten erin duiken om een ander perspectief uit te typen en te geven. Het stuk gaat erover wat het met je doet als je heel je leven te horen krijgt dat je niet genoeg bent.’ WINNE schreef zeven hiphopteksten en Floris de speelscènes voor de acteurs.

Hoewel Angry Young Men niet specifiek werd gemaakt als jeugdtheaterstuk is Floris wel blij met de prijs. ‘We zijn super, superblij dat er waardering komt vanuit het veld en de jeugdjury.’ De jeugdjury noemde het stuk een ‘belangrijke maatschappelijke voorstelling dat niet onopgemerkt hoort te blijven’.

Op 17 september worden tijdens het Nederlands Theaterfestival de Gouden Krekels uitgereikt. Hierbij is WAT WE DOEN aanwezig om te kijken of ze de zilveren Krekel kunnen inruilen voor een gouden.

Ook het Rotterdamse MAAS voor muziek en dans is één van de elf genomineerden voor hun jeugdproductie LoveXL (14+). Hierover zegt de jeugdjury dat MAAS het publiek meeneemt in het kwetsbare onderwerp waaruit veel zorg, liefde en aandacht spreekt.

So Far, So Good
Het nieuwe theaterstuk van WAT WE DOEN gaat over een wijk en de jongeren die hier wonen. Het stuk is geïnspireerd op de rellen op de Beijerlandselaan tijdens Corona. Hierbij had de media een grote invloed op de beeldvorming van de jongeren en de buurt zelf. Volgend jaar komt er een derde stuk dat een beeld zal geven van de invloed die de jongeren zelf op de stad hebben: The city, she loves me. So Far, So Good speelt tot 30 juni in het Klooster aan het Afrikaanderplein.