Thuis bij iconisch industrieel designer Huibert Groenendijk

Huibert Groenendijk heeft al talloze iconische ontwerpen op zijn naam staan: van de watertaxi tot de Maxi-Cosi. Wij zochten hem thuis op waar een aantal van zijn ontwerpen staan. Zelf maakt hij ook gebruik van zijn ontwerpen. Zo heeft hij een klein drijvend eiland waarmee hij weleens op vakantie mee gaat en heeft hij een werkende fiets zonder ketting.

Huibert begon zijn carrière in de jaren ‘80 met het ontwerpen van surfplanken voor Ten Cate. Zijn grote internationale doorbraak kwam in ‘81 met het kinderstoeltje, de Maxi-Cosi. Dat was het begin van een glansrijke carrière. Een ander bekend ontwerp is de watertaxi die al jaren over de Maas scheurt. Hij ontwierp daarnaast nog windmolens en boeien.

Niet al zijn ontwerpen zijn een groot succes. Zo ontwierp hij de Trunk. Dit is een buitenkeuken waarmee op verschillende manieren gekookt kan worden. “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo gek op barbecueën. Die grote stukken vlees en voordat het eten klaar is is iedereen al dronken.” Hij gebruikt de keuken dan ook om te wokken. Hij zag niet gebeuren dat er geld mee te verdienen viel. Daarom is het ook nooit op de markt gekomen.

Niet alleen hijzelf, maar ook zijn dochter Amber heeft profijt van zijn designtalent. Voor haar heeft hij ijskarren ontworpen. Zij begon haar bedrijf op haar 16e en wilde graag een ijskar met een motor. De ijskarren die Huibert voor haar heeft ontworpen hebben een motor, maar je hebt er geen rijbewijs voor nodig. “Ja, zo’n vader is onmisbaar.” zegt hij lachend.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat