Tien nieuwe videoproducties over Coronatijd in Rotterdam

Het is voor veel makers niet makkelijk; deze Coronatijd. Geplande producties liggen veelal stil en nieuwe betaalde opdrachten dienen zich niet zo makkelijk aan. Tegelijkertijd is het een periode die heel veel inspiratie geeft, zowel in onderwerp als in het zoeken naar nieuwe video- en vertelvormen binnen de huidige richtlijnen. Dankzij de verkorte Mediaregeling procedure van OPEN Rotterdam eind maart zijn er tien nieuwe producties gemaakt of nog in de maak over Coronatijd in Rotterdam. Van skaten in een lege stad tot toekomstvisies in postcorona, van comedyserie tot animatie, van liefde in coronatijd tot anderhalvemetergesprekken. De producties zijn te zien op OPEN Rotterdam TV, de website en de social mediakanalen. 

Vanuit de betrokkenheid met de Rotterdammers en de makers die OPEN Rotterdam heeft als publieke omroep, heeft de omroep al aan het begin van de Coronacrisis stappen ondernomen. Want aan de ene kant zijn er veel zelfstandige makers die in één keer thuis zonder opdrachten zitten, en aan de andere kant is dit deze bijzondere tijd die moet worden vastgelegd en vraagt om herbezinning op video- en mediamaken. Hoe kunnen we Rotterdam nu vangen? Journalistiek of juist in fictie? Met webcam’s of grafisch? In welke vorm? Welke techniek? Hoe doe je dat binnen de huidig geldende richtlijnen? 

Daarom is in allerijl een verkorte ronde Mediaregeling in het leven geroepen. Rotterdamse producenten konden voor hun audiovisuele idee vijfduizend euro aanvragen. De voorwaarden? De serie, docu, film of podcast, fictie of non-fictie speelt zich af in Rotterdam en kan gemaakt worden volgens de RIVM richtlijnen. Tot deze aanpak is besloten omdat in de huidige situatie de normale werkwijze rondom de Mediaregeling niet mogelijk is en OPEN Rotterdam het van belang acht dat ook nu makers aan de slag kunnen en dat er ook nu, of juist nu, content over Rotterdam wordt gemaakt. 

Meer dan 80 plannen

Er is massaal gereageerd op de oproep; meer dan tachtig plannen zijn beoordeeld door de mediacommissie van OPEN Rotterdam. Uiteindelijk hebben we niet vijf, maar tien plannen gehonoreerd, waarbij als altijd rekening wordt gehouden met een balans in thema, doelgroep en soort productie. 

Met trots presenteert OPEN Rotterdam op het tv-kanaal, online en via de socials de volgende tien producties die op dit moment worden geproduceerd of al gemaakt zijn. Zo geven we al tijdens deze crisis een eigen blik op ‘het tijdelijke normaal’ en ‘het nieuwe normaal’. 

De Dagbesteding

#Blijfthuis met Ezki

Rotterdam in Quarantaine

Schetsen voor de Toekomst

Anders blijf je toch lekker thuis

Over the Boarder

Stille Heldinnen van Rotterdam

Veerkracht010 VERWACHT 1 JUNI

Rotterdamse liefdesverhaal in Quarantaine VERWACHT 14 JUNI

Momentum VERWACHT 24 JUNI