Tien Rotterdamse gebouwen genomineerd voor Rotterdam Architectuurprijs

De tien beste nieuwe gebouwen van Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs wordt dit jaar weer uitgereikt aan de mooiste gebouwen van de stad. Een jury selecteerde uit 47 inzendingen, tien bouwwerken die de kwaliteit van architectuur in Rotterdam in beeld brengen.

De Rotterdam Architectuurprijs wil podium geven aan nieuwbouw maar ook aan transformaties van bestaande architectuur. Zo waren er bijvoorbeeld ook kantoorpanden, winkels, gymzalen en kerken die streden om de architectuurprijs te winnen. “Opnieuw bijzonder gevarieerd”, aldus organisator AIR, Architectuur Instituut Rotterdam.

Naast de juryprijs wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De onafhankelijke prijs is bedoeld voor de opdrachtgever, de ontwerper en de bouwer van het gebouw. De jury heeft zich gebogen over alle inzendingen en selecteerde daaruit de volgende tien projecten.

Slaakhuys
Het gebouw van architect Vegter. vroeger was dit de redactie, zetterij en drukkerij van ‘Het Vrije Volk’. Met veel aandacht voor het oorspronkelijke karakter is het gebouw omgetoverd tot een hotel en supermarkt in Kralingen.

Paradijshof
Het woonbuurt is één van de laatste deelprojecten van het stedenbouwkundig masterplan voor Nieuw Crooswijk. Bestaande uit 43 woningen is de plek ontworpen in groepjes van drie en vier woningen met variërende kapvormen, metselwerk en gevelindelingen rond een grote groene binnenhof.

Gymzaal De Adamshof
De locatie van deze gymzaal ligt op loopafstand van verschillende scholen in Kralingen. Het metselwerk is geplaatst tussen een schoolplein en buurtpark en kreeg een monumentale voordeur gemaakt uit het hout van de bomen die gekapt moesten worden voor de bouw.

Fenix l
Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van Katendrecht. Bovenop de loods, bestaande uit horeca en voorzieningen, werden bijzondere loftappartementen geplaatst, gedragen door een stalen tafelconstructie.

Buitenplaats Brienenoord
De buitenplaats is een voormalig kampgebouw op het eiland van Brienenoord. Het is volledig gestript om met de materialen een nieuwe denk-, speel- en werkplaats te realiseren voor alle leeftijden.

Lijnbaan 35-43
Het blok aan het begin van de Lijnbaan is volledig vernieuwd aan de voorkant. De gevel is veranderd, de luifel is verwijderd en er werden nieuwe stalen kozijnen en een metselwerkplint toegevoegd. Zo komen de wederopbouwkwaliteiten op een nieuwe manier tot hun recht.

Penthouse West399
Dit gebouw is recent tot een kantoorgebouw getransformeerd. Het bovenste gedeelte is een penthouse waarbij de bovenste laag dient als een licht en modern bouwvolume op het dak, omgeven door een daktuin.

Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
Het gebouw komt oorspronkelijk uit 1951 en is recent getransformeerd tot een woongebouw met ruime appartement. De gevel aan de marktzijde is voorzien van verschillende balkons.

House of Cool
Het gemeentelijke programma Klein&Fijn heeft in samenwerking met het architectenbureau dit idee uitgewerkt. Het gebouw is een opening in de straatwand en ingevuld met licht en een beeldbepalende poort.

Ruiterbrug
Als enige brug in het rijtje is de Ruiterbrug erg uniek. Het silhouet is geïnspireerd op de negentiende-eeuwse covered bridges in de VS. De brug is bedoeld voor ruiters, wandelaars en fietsers.

Tot en met 1 december heb je de ruimte om te stemmen op deze bijzondere Rotterdamse gebouwen. Welk gebouw is jouw favoriet?

Foto: AIR Rotterdam, JSA, Joost Groeneveld, Rene de Wit, Christian van der Kooy, HP Architecten, Sebastian van Damme, Ossip van Duivenbode, Anja Schlamann, Buitenplaats Brienenoord.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat